small textbig text

reis 10 menu
line

AMERIKA

Het Amerikaanse continent heeft eigenlijk betrekkelijk weinig wijn producerende landen, als je kijkt naar de hoeveelheid landen die hiervan deel uitmaken. Wijnbouw vind je in de volgende gebieden: Canada, VS., Californië, Argentinië, Chili, Brazilië en Uruguay.

Canada heeft drie wijnbouwgebieden.

Quebec: waar tot nu toe geen bijzondere wijnen vandaan komen.

Ontario: heeft de langste wijnbouwtraditie en bestaat weer uit een aantal sub-districten te weten: Niagara Peninsula, Lake Erie en Pelée Island. De omgeving van het Niagarameer is tevens het wijnbouwgebied bij uitstek. De zomers zijn heet en de winters zijn extreem koud

British Columbia: heeft al een grote wijnbouwtraditie maar de kwaliteit liet te wensen over. Pas de laatste tien jaar zien we een opgaande lijn in kwaliteit, wat is te danken aan het massaal herplanten met Europese druivensoorten zoals de chardonnay, gewürztraminer, pinot noir en merlot.

Een nog veel voorkomende druivensoort is vitis labrusco waarvan de wijnen een onaangenaam aroma hebben die doet denken aan de geur van een natte muffe dierenpels, waardoor de wijnterm ďfoxyĒ is ontstaan.

De wijnen met het VQA label geven een garantie voor de betere kwaliteiten voor zowel herkomst als van samenstelling. Doorgaans zijn Canadese wijnen licht gestructureerd en iets vlak.

De Verenigde Staten van Amerika hebben vier grote wijnbouwgebieden:

New York: Eiger Lakes, Lake Erie, Hudson River en Long Island.

Zuiden / midwesten: Texas, Carolina, New Mexico, Georgia, Missouri, Arkansas en Iowa.

Noordwesten: Washington state, Oregon en Idaho.
Binnen de staat Oregon is Chehalem Mountains de vijftiende AVA (American Viticultural Area) geworden. De appellation maakt deel uit van de Willamette Valley en ligt even ten zuidwesten van Portland. De nieuwe AVA telt binnen zijn grenzen 31 wineries en telers met in totaal ongeveer 650 hectare wijngaarden op de hoogst gelegen hellingen van de Willamette Valley. Door die ligging rijpen de druiven hier gemiddeld drie weken later dan in lager gelegen wijngaarden. Pinot noir is met afstand de favoriete druif, gevolgd door chardonnay en pinot gris.

CaliforniŽ: Napa, Sonoma en Carneros.
Het veruit bekendste wijnbouwgebied is Californië waar 90% van alle Amerikaanse wijn vandaan komt. Het gebied is onderverdeeld in zes districten North Coast, Humboldt, Sierra Foothills (goudzoekersgebied), Central Coast, Central Valley en de South Coast. Na een aantal jaren van stagnerende afzet realiseerde CaliforniŽ in 2003 een spectaculaire groei in de export van wijnen. Een van de redenen hiervoor is de goedkopere dollar. Het volume steeg met 29%, de waarde met 17% ten opzichte van het jaar ervoor. Bedroeg de buitenlandse omzet in 1994 nog geen 200 miljoen dollar, in 2003 steeg het bedrag tot 643 miljoen. Californische wijnen worden naar 133 verschillende landen geŽxporteerd. Verreweg het belangrijkste daarvan is het Verenigd Koninkrijk, dat in zijn eentje goed is voor ongeveer een derde van het totale volume. Nederland staat vierde achter Canada en Japan.

Washington State is tegenwoordig het tweede wijnbouwgebied van Amerika. De wijnen zijn zeer verfijnd en kunnen zeker concureren met de Californische soortgenoten. Lees meer over Washington Wine Country

De wijnbouw dateert al uit de 18e eeuw en in 1830 begon een Fransman Jean Louis Vignes uit de Bordeauxstreek met het importeren van Europese druivensoorten (Typisch Amerikaanse druiven zijn: catawba, concorde, delaware en alexander).

Tijdens de drooglegging van 1919 tot 1933 heeft de wijnbouw een grote terugslag gekregen en pas vanaf de zeventiger jaren kwam er weer een opbloei. Dit heeft er voor gezorgd, dat de kwaliteit van de wijnen van matig en slecht nu op een voortreffelijk niveau staat waarbij ze zeker kunnen concurreren met de Europese wijnen.

De opzet van de Amerikaanse wijngaarden is net als alles in Amerika groots van opzet maar er komt steeds meer de omslag naar kleinere bedrijven omdat het steeds duidelijker wordt, dat gevoel en passie van essentieel belang is om een hoge kwaliteit van de wijnen te kunnen waarborgen. Het is een grote eer voor de Europese wijnbouw industrie nu er steeds meer Europese trekjes zijn te ontdekken bij het maken van de duizenden verschillende wijnen die door de grote klimaat verschillen voor nog meer verrassingen zorgdragen.

Meestal dragen de wijnen de naam van de druif waar de wijn van is gemaakt. Er is ook een herkomstbenaming garantie AVA (American Viticulturel Areas) die vooral is gebaseerd op de ligging en het klimaat (op dit moment zijn er 169 AVAīs). Zo moeten er ten minste 85% uit het gebied afkomstige druiven worden gebruikt. Als het om wijn gaat met de vermelding van één druivennaam, dan moet deze hieruit voor 75% bestaan (In Oregon is deze verhouding: afkomstig uit gebied 100% en druivensoort 90%).

Mexico
Het veruit het oudste wijnproducerende land van de "Nieuwe Wereld" zo rond de 16e eeuw is hier door de Spanjaarden wijnbouw geïntroduceerd welke in de 18e eeuw onder invloed van de Franciscaner monniken is verbeterd. De meeste wijngaarden vinden we in de hoogvlakte waar wijnen worden gemaakt op internationaal niveau. De bekendste zijn Domecq en La Chetto die haast sensuele wijnen produceren met lichte zuren en een ronde warme smaak.

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--ArgentiniŽ--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina