small textbig text

reis 11 menu
line

ARGENTINIň

De officiŽle naam is República Argentina met een oppervlakte van 2.766.889 km2 en 34.182.000 inwoners (1994) de staatsvorm is een federale presidentiŽle republiek. In de hoofdstad Buenos Aires woont naar schatting 41 % van de totale bevolking die overwegend Spaans spreekt.

ArgentiniŽ beslaat -op de smalle strook Chili in het westen na- het gehele zuidelijk deel van Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan Bolivia en Paraguay en in het noordoosten aan BraziliŽ en Uruguay. Na BraziliŽ is het grootste land van het continent. Het strekt zich uit van 22į ZB tot bij de Zuidpoolcirkel, een afstand van ca. 3700 km. De grootste breedte is ca. 1400 km.

ArgentiniŽ -het land van onze Maxima- is nog steeds het belangrijkste wijnproducerende land in Zuid-Amerika. Het land behoort zelfs op wereldschaal, tot de nummer vier van de grootste wijnproducenten. Er wordt echter naar verhouding weinig wijn uitgevoerd. Dit komt door de grote binnenlandse vraag naar wijnen van eigen bodem (ongeveer 90 liter p.p). Hoewel de gemiddelde kwaliteit niet tot de top van de wereld gerekend wordt, is er vanaf 1980 duidelijke verbetering in de kwaliteit van de Argentijnse wijnen te constateren en na 2000 zie je zelfs door een groter zelfbewustzijn topwijnen ontstaan. Het grootste deel van de wijnproductie vindt plaats in het westen van het land over de helft van de Argentijnse zijde van het Andesgebergte. Door de irrigatie met het uit de bergen stromende koele water worden de wijngaarden in de benodigde waterbehoefte voorzien. De omgeving kan worden gekenschetst als heuvelig woestijnachtig en droog op een hoogte van tussen de 300 en 1600 meter. Door de grote temperatuur-schommelingen tussen dag en nacht en een regenhoeveelheid van 150 tot 300 mm per jaar is het zeer goed mogelijk om verschillende druivensoorten te verbouwen. Deze klimaatomstandigheden zijn voor druiventeelt uitstekend te noemen, waardoor er op zeer kleine schaal met bestrijdingsmiddelen gespoten hoeft te worden (hooguit twee keer per jaar) wat zeer veel belooft voor de toekomst van de Argentijnse biologische wijnbouw. Tot de grootste wijnbouwgebieden behoren de provincies Mendoza (de bekendste streek met 2/3 van de wijnproductie) en San Juan (1/4 van de wijnproductie) La Rioja (gelegen ten noorden van Mendoza en tevens het oudste wijnbouwgebied), Cafayate en Rio Negro een van de natuurlijkste wijnstreken van ArgentiniŽ.

Druivensoorten

In ArgentiniŽ worden de beste resultaten bereikt met Franse, Spaanse en Italiaanse blauwe druiven zoals: barbera, cabernet sauvignon, malbec, merlot, pinot noir, sangiovese, syrah en tempranillo en de witte druiven: chardonnay, chenin blanc, riesling, sauvignon blanc, sémillon en torrontés. De meest gebruikte druif is echter nog steeds de door Spaanse conquistadores in de 16e eeuw geïntroduceerde criolla chica en de cereza die door Jezuïeten missionarissen werden verbouwd voor eigen gebruik en medicatie-doeleinden. De witte wijnen staan in ArgentiniŽ op een lager kwaliteitspeil dan de rode wijnen. Er worden ook prima mousserende wijnen geproduceerd.

Kwalificatie / herkomstbenaming

De Argentijnse wijnen worden ingedeeld in de volgende drie categorieŽn:

 1. Vino comķn (gewone wijn, tafelwijn)
 2. Vino no comķn (bijzondere wijn)
 3. Denominacion de Origen Controlada (alleen voor wijnen met bv. minstens 80% malbec)

In categorie Vino no comķn en DOC worden tenslotte nog de volgende klassen onderscheiden:

 • Finos (fijn)
 • Reservas (reserve)
 • Reservado (gereserveerd)
 • Especiales (speciaal)

 • Winetours in Argentina and Chile
 • Toerisme in Mendoza, ArgentiniŽ
 • De wijnlanden van de wereld

  Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--ArgentiniŽ--Zuid-Afrika

  overzichtkaart wereld wijnbouw landen
  klik op de kaart voor een vergroting

  top pagina