ARGENTINIË De officiële naam is República Argentina met een oppervlakte van 2.766.889 km2 en 34.182.000 inwoners (1994) de staatsvorm is een federale presidentiële republiek. In de hoofdstad Buenos Aires woont naar schatting 41 % van de totale bevolking die overwegend Spaans spreekt. Argentinië beslaat -op de smalle strook Chili in het westen na- het gehele zuidelijk deel van Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan Bolivia en Paraguay en in het noordoosten aan Brazilië en Uruguay. Na Brazilië is het grootste land van het continent. Het strekt zich uit van 22° ZB tot bij de Zuidpoolcirkel, een afstand van ca. 3700 km. De grootste breedte is ca. 1400 km. Argentinië -het land van onze Maxima- is nog steeds het belangrijkste wijnproducerende land in Zuid-Amerika. Het land behoort zelfs op wereldschaal, tot de nummer vier van de grootste wijnproducenten. Er wordt echter naar verhouding weinig wijn uitgevoerd. Dit komt door de grote binnenlandse vraag naar wijnen van eigen bodem (ongeveer 90 liter p.p). Hoewel de gemiddelde kwaliteit niet tot de top van de wereld gerekend wordt, is er vanaf 1980 duidelijke verbetering in de kwaliteit van de Argentijnse wijnen te constateren en na 2000 zie je zelfs door een groter zelfbewustzijn topwijnen ontstaan. Het grootste deel van de wijnproductie vindt plaats in het westen van het land over de helft van de Argentijnse zijde van het Andesgebergte. Door de irrigatie met het uit de bergen stromende koele water worden de wijngaarden in de benodigde waterbehoefte voorzien. De omgeving kan worden gekenschetst als heuvelig woestijnachtig en droog op een hoogte van tussen de 300 en 1600 meter. Door de grote temperatuur-schommelingen tussen dag en nacht en een regenhoeveelheid van 150 tot 300 mm per jaar is het zeer goed mogelijk om verschillende druivensoorten te verbouwen. Deze klimaatomstandigheden zijn voor druiventeelt uitstekend te noemen, waardoor er op zeer kleine schaal met bestrijdingsmiddelen gespoten hoeft te worden (hooguit twee keer per jaar) wat zeer veel belooft voor de toekomst van de Argentijnse biologische wijnbouw. Tot de grootste wijnbouwgebieden behoren de provincies Mendoza (de bekendste streek met 2/3 van de wijnproductie) en San Juan (1/4 van de wijnproductie) La Rioja (gelegen ten noorden van Mendoza en tevens het oudste wijnbouwgebied), Cafayate en Rio Negro een van de natuurlijkste wijnstreken van Argentinië. Druivensoorten In Argentinië worden de beste resultaten bereikt met Franse, Spaanse en Italiaanse blauwe druiven zoals: barbera, cabernet sauvignon, malbec, merlot, pinot noir, sangiovese, syrah en tempranillo en de witte druiven: chardonnay, chenin blanc, riesling, sauvignon blanc, sémillon en torrontés. De meest gebruikte druif is echter nog steeds de door Spaanse conquistadores in de 16e eeuw geïntroduceerde criolla chica en de cereza die door Jezuïeten missionarissen werden verbouwd voor eigen gebruik en medicatie-doeleinden. De witte wijnen staan in Argentinië op een lager kwaliteitspeil dan de rode wijnen. Er worden ook prima mousserende wijnen geproduceerd. Kwalificatie / herkomstbenaming De Argentijnse wijnen worden ingedeeld in de volgende drie categorieën:
In categorie Vino no común en DOC worden tenslotte nog de volgende klassen onderscheiden:
|
De wijnlanden van de wereld
Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika