small textbig text

reis 4 menu
line

AUSTRALIË

logoHet grootste eiland ter wereld is tegelijkertijd het kleinste continent: Australië. De geïsoleerde positie, ontstaan nadat Australië ongeveer 150 miljoen jaar geleden losbrak van het supercontinent Gondwana, dat samen met Afrika, Zuid Amerika, het Indiase subcontinent en Antarctica een geheel vormde. Bijna driekwart van de landmassa van het continent is een uitgestrekt plateau met een gemiddelde hoogte van ongeveer 300 meter boven de zeespiegel. Het centrale gebied wordt ingenomen door een grote laagvlakte op ongeveer 150 meter. Australië heeft een unieke flora en fauna, met talloze soorten planten en dieren, die hier van nature uitsluitend voorkomen. Vandaag de dag zijn vrijwel alle soorten bekend, maar de opwinding van de Britse wetenschappers die voor het eerst een kangoeroe zagen, moet vergelijkbaar zijn geweest met de onze, toen Neil Armstrong als eerste mens op de maan liep.

De eerste officiële functie van de nieuwe Britse kroonkolonie was een eenvoudige: Australië werd een gevangenis. Zware criminelen mochten kiezen tussen ter dood worden gebracht in Engeland, of verscheept worden naar Australië en daar dwangarbeid verrichten. De verhalen die over het pas ontdekte continent de ronde deden waren dermate huiveringwekkend, dat sommigen inderdáád voor de strop hebben gekozen! (dom hŤ...)

De kersverse bestuurders hebben met hulp van die verbannen criminelen vele gruweldaden gepleegd, die nog steeds tot verontwaardiging leiden bij de oorspronkelijke bevolking de Aborigines. Tegenwoordig is Australië een parlementaire monarchie in het Britse Gemenebest en de Kroon wordt vertegenwoordigd door de Gouverneur-Generaal. Australië heet sinds 1986 Commonwealth of Australia en is een bondgenootschap, dat het vaste land van Australië, het eiland Tasmanië en enkele overzeese gebieden omvat. Maar één ding hadden ze toen in elk geval goed begrepen: Australië leek uitermate geschikt voor wijnbouw. Engelsen zijn altijd liefhebbers geweest van een goed glas wijn en waren in vorige eeuwen daarvoor aangewezen op de Fransen... waarmee ze nu juist een eeuwigdurende vete hebben. Dus werden vanuit Engeland de beste Europese druivenrassen verscheept naar Australië, waar ze wonderbaarlijk goed gedijden.

Dezelfde rassen staan nog steeds aangeplant in de wijnbouwgebieden van Ausralië: cabernet sauvignon, chardonnay, shiraz, riesling en sauvignon blanc zijn slechts een paar van de internationaal aansprekende soorten. De pioniersgeest van de Australiërs heeft er voor gezorgd dat zij de toon aangeven op het gebied van wijnbouwtechnische ontwikkelingen, zo als nu zelfs de Fransen schoorvoetend toegeven. De moderne technieken leveren, samen met de uitstekende zomers en het respect voor beproefde wijnbouwtradities, wijnen op met een eigen stijl.

Wijnen uit Australië zijn krachtig, fruitig, vol van smaak en vrijwel altijd fluweelzacht van karakter. Ze zijn meestal snel op dronk, maar de besten kunnen dan nog lange tijd worden bewaard, waarbij ze zich uitstekend ontwikkelen. Ze passen goed bij stevige maaltijden met rood vlees of vis in krachtige sauzen, maar zijn minder geschikt voor het begeleiden van fijnzinnige gerechten. Eén ding hebben Australische wijnen namelijk niet, en dat is lichtvoetigheid. Daarvoor is het in de bekende wijnbouwgebieden Hunter Valley of Barossa Valley gewoon te warm en te zonnig.

logoMijn favoriete Australische wijn is cabernet sauvignon Yellow label van Wolf Blass uit South Australia. Een fantastische wijn die door de appel-melkzuurgisting al jong toegankelijk is maar nog zeker 10 tot 15 jaar mee kan.

Diverse links naar AustraliŽ:

 • Recepten wereld Recepten uit de Australische keuken
 • EXPORT AustraliŽ 2005 per land export cijfers
 • Hardy Wines Wine Company
 • Wine Australia Alle wijninformatie op rij
 • Australian Wine and Brandy Corporation
 • Australian Wine Research Institute Wijnbouw Onderzoek
 • De wijnlanden van de wereld

  Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--ArgentiniŽ--Zuid-Afrika

  overzichtkaart wereld wijnbouw landen
  klik op de kaart voor een vergroting

  top pagina