small textbig text

reis 9 menu
line

CHILI

Chili is een heel uitgestrekt, maar relatief smal land (5000 km lang en 90 tot 400 km breed) aan de voet van het Andesgebergte. Er worden over een lengte van 1400 km wijnranken verbouwd tussen de 27e en 39e zuidelijke breedtegraad.

De diverse bodemtypen en verschillende microklimaten zorgen voor een grote diversiteit aan wijnsoorten en wijnsmaken. Chili heeft een mediterraan klimaat, met vochtige winters en lentes en doorgaans een droge zomer. Door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de zomer, de vele uren zon en de relatief hoge vochtigheidsgraad van de oceaan, heeft Chili uitstekende wijnbouwomstandigheden.

Sinds de komst van de Spaanse conquistadores in de 16e eeuw en ondanks een kwalitatieve opleving in de 19e eeuw door de komst van Europese immigranten bevond de Chileense wijnbouw zich op een laag niveau. In de loop van de zeventiger jaren kwam er een opbloei door de komst van het Spaanse wijnhuis Torres. Door het doen van grote investeringen in apparatuur, nieuwe vaten en druiven aanplant is een moderne wijnindustrie ontstaan die nu over de gehele wereld topwijnen levert. Door dit succes worden er door de grote wijnhuizen uit Spanje, Frankrijk en Californië miljoenen geïnvesteerd.

Chili heeft vier grote wijngebieden: Aconcagua, Valle Central, Region Sur o Meridional en Coquimbaregio waarvan de eerste drie op dit moment de beste zijn. Aconcagua is opgedeeld in twee sub-gebieden: de Valle del Aconcagua omringd door hoge bergen met een mediterraan klimaat en de Valle de Casablanca die dichter bij de zee ligt waardoor het hier koeler en vochtiger is. Valle Central bestaat van noord naar zuid uit de Maipovallei, de Rappelvalei, de Curicóvallei en de Maulevallei. De Valle del Maipo ligt aan de gelijknamige rivier en strekt zich uit van de voet van de Andes tot aan zee op een hoogte variërend 1000 m in het Oosten tot 500 m in het westen. De Valle de Rapel is veel groter en ligt op een hoogte van 500 m aan de rivier de Rapel die samenvloeit uit de Cachapoal en de Tinguirrica rivier. Er heerst een grote luchtvochtigheid doordat de zeewind vrij spel heeft tussen de bergen. De Valle de Curicó, die de naam dankt aan het gelijknamige plaatsje, is kleiner dan de Rapelvallei maar is efficiënter aangeplant. Hier heerst een vochtig klimaat door invloed van de oceaan. Valle de Maule is de meest zuidelijke van de Chileense wijnbouwgebieden gelegen aan de rivier de Maule omringd door het Andesgebergte. Verder vinden we nog de Coquimbaregio in het noorden met de subregio's Elqui-, Limari- en Choapavalleien. Hier komen veel basis wijnen voor de grote wijnhuizen vandaan. De klimatologische omstandigheden hebben het voordeel in zich, dat er op zeer kleine schaal bestrijdingsmiddelen hoeven worden ingezet, waardoor de deur in Chili openstaat voor biologische wijnbouw.

Beroemde wijnhuizen zoals Lafite Rothschild (Los Vascos), Marnier Lapostolle, Pernod Ricard, Larose Trintaudon, Bruno Prats van Cos D'Estournel, Mouton Rotschild en Robert Mondavi, die in Chili zijn gevestigd, hebben er voor zorggedragen dat in dit perfect voor wijnbouw geschikte land topwijnen worden gemaakt.

De aanplant van cabernet sauvignon beslaat ongeveer 47% van het totaal. Andere druiven die je hier kunt aantreffen zijn: pais, sauvignon blanc, chardonnay, in kleine mate riesling, pinot noir, chenin blanc, sémillon, gewürztraminer, merlot en de uit vroeger jaren vanuit Bordeaux geďmporteerde carmenére. Deze laatste druif was 125 jaar geleden (meegenomen in de classificatie van 1855) nog in grote mate aanwezig in de wijnen uit de Bordeauxstreek maar was erg gevoelig voor ziektes (waaronder later de vernietigende phylloxera) en is hier op termijn vrijwel geheel 'uitgestorven' met uitzondering van ongeveer 15 ha. overgebleven aanplant. In Chili gedijt de carmenére echter goed en is er zo'n 5000 ha. aangeplant (4e in volgorde van ha. aanplant). Ondanks de verschillen in ras en de iets andere groeiwijze en rijpings tijdstip heeft men lange tijd gedacht dat het hier een familielid van de merlot betrof of men dacht zelfs dat het merlot was. Het is bij toeval ontdekt dat de carmenére bij vele wijngaarden als merlotdruiven aangeplant stond en de eerste reacties bij deze ontdekking waren schokkend. Ampelografisch en organoleptisch onderzoek heeft uiteindelijk uitsluitsel gegeven over de ware gedaante van deze druif...het is carmenére. De carmenéredruif geeft wijnen met een eigen neus en iets voller aroma dan de wijnen van de merlotdruif. Dat belooft veel goeds voor de Chileense wijnbouwers die nu iets echt speciaals en eigens kunnen aanbieden.

De Chilenen laten zich niet afschrikken door de wereldwijde overproductie van wijn en zullen de komende jaren het wijnbouwareaal met de helft uitbreiden om te kunnen blijven voldoen aan de internationale vraag - Chileense noodzaak of een zekere compensatie voor de grote (Franse en US) wijnhuizen....

Wijnhuizen om te onthouden:

 • Casa Donoso
 • Villard (Thierry Villard)
 • Los Vascos (Lafite Rothschild)
 • Errazuriz
 • La Palma (Viña La Rosa)
 • Casa Lapostolle (Marnier)
 • Caliterra (Mondavi)
 • Echeverria
 • Caballo Loco
 • Domain Paul Bruno
 • Valdeviso

 • Winetours in Argentina and Chile
 • De wijnlanden van de wereld

  Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika

  overzichtkaart wereld wijnbouw landen
  klik op de kaart voor een vergroting

  top pagina