CHINA China: ... Het wijnland van de toekomst.
In China drinkt men al eeuwen wijn, zoals blijkt uit de Chinese literatuur die prachtige gedichten over wijn kent. En ook uit dichterlijke Chinese spreekwoorden zoals: "De naam van wijn is Oom Vreugde, en hij is lieflijk als vloeibare jade". Chinese wijn is meestal zoet en wordt van rijst, druiven en andere vruchten gemaakt. De Chinese wijnsmaak is nog altijd gericht op zoete wijnen. Er is een duidelijke tendens waarneembaar dat men zich steeds meer aanpast aan de westerse smaak, door droge wijnen te maken van chardonnay- en rieslingdruiven. De Volksrepubliek China is in potentie de grootste wijnmarkt ter wereld. En wat belangrijker is, mede dankzij de economische vooruitgang beginnen miljoenen Chinezen wijnbouw en wijn van druiven te (her)ontdekken. In 2002 bedroeg de wijnconsumptie per hoofd van de bevolking slechts 0,3 liter in tegenstelling tot 7 liter als gemiddelde in de wereld en 24 liter in West Europa.. Bovendien is 85% van alle wijn die in China verkocht of gekocht wordt afkomstig uit het land zelf. Opmerkelijk in dit verband is wel dat de binnenlandse productie met name aan het eind van de jaren ´90 fors is toegenomen. Het aantal hectaren wijngaarden steeg van 143 duizend in 1990 tot ongeveer 210 duizend in 2004. Dat is zowat het dubbele van landen als Duitsland of Zuid-Afrika. Naar schatting is een derde daarvan beplant met ´internationale` druivenrassen. Wijn van druiven gemaakt is ongeveer 1 % van de totale productie aan alcoholische dranken in China. Dit gigantische land blijkt bodemsamenstellingen en klimaten te bezitten, die vergelijkbaar zijn met de beste wijnbouwgebieden van Europa. De Chinese wijnuniversiteit levert, in samenwerking met westerse vakmensen, jaarlijks tientallen uitstekend geschoolde oenologen af. De Chinese wijnbouw gaat hierdoor aardig in stijgende lijn. Nu nog de kwaliteit omhoog en China kan zich in de nabije toekomst aansluiten bij de Nieuwe Wereld wijnlanden. Aangeplante druiven: Door de jaren heen zijn er vele verschillende soorten aangeplant. Hieronder bevinden zich de traditionele edele rassen die over de hele wereld zijn aangeplant. Er zijn echter ook kruisingen en locale varianten die ter plaatse betere resultaten geven.
Van een van de beroemde rode wijndruifvarianten die men in China gebruikt onder de naam cabernet gernischt is de herkomst onduidelijk, hoewel deze druif hier als Franse variant wordt beschouwd. Gebaseerd op de resultaten van een klein wetenschappelijk onderzoek en wijngaardonderzoek in Qindao, Yantai en Chagli, kwam vast te staan, dat cabernet gernischt de spellingfout ( een eeuw geleden gemaakt ) was van cabernet gernischt. Het was een cabernet variant ten tijde van de introductie in China in 1892 door Zhangyu Winery, en is eigenlijk cabernet frank of tegenwoordig zijn kloon Az 407 ![]() ![]() Geschiedenis en toekomst: In 1996 3 miljoen hectoliter. Om deze doelstelling te kunnen bereiken, zal het beplante areaal worden uitgebreid van 143.000 ha. naar 1 miljoen ha. De Chinese wijnbouw telt meer dan 130 wijngaarden waarvan 8 als joint ventures. Er zijn zo'n 20 wijngaarden met een opbrengst van meer dan 100.000 hectoliter per jaar. Franse wijnbouwers hebben samen met de Chinezen 30 ha. aangeplant bij Suburban Beijing (Peking) in het Fang Shan gebied. De eerste oogst was in 2000 een feit. Hierna zal worden uitgebreid tot 1000 ha.
Wijn is nu de modieuze drank voor de welgestelde jongere generaties in de steden, en de elite van China. De ongeveer 600 miljoen jonge Chinezen ontdekken de verschillende alcoholische dranken. Hier ontstaat zonder twijfel een potentiële markt voor de verkoop van wijn in de toekomst. De Provincie Guangdong heeft momenteel de grootste wijnconsumptie in China. (Guangzhou is de hoofdstad van de Provincie van Guangdong) klik hier voor de laatste groeicijfers
Het Boek Chateau China Meer Info over het boek Chateau China van Marnix Laureys: |
De wijnlanden van de wereld
Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika