small textbig text

Wijn in onze maag

Zodra er wijn in onze maag komt, zorgt dit voor een verhoging van de zoutzuurproductie. Echter bij een alcoholpercentage van meer dan 10% wordt dit proces weer afgeremd. Bij een zure maag is in de regel een zuurarme rode wijn het best op haar plaats. De rode wijnen zijn beter te verteren en zorgen door het gehalte aan looistoffen voor een bescherming van het maagslijmvlies. De looistoffen veroorzaken het samentrekken van de slijmvlies poriën, waardoor de maagzuur productie zal afremmen. Men heeft ook aangetoond dat wijn zorgt voor een vehoogde afscheiding van glycoproteïden wat zorgt voor een betere opname van vitamine B12 (belangrijk bij bloedaanmaak). Vooral bij het ouder worden is een regelmatige wijn consumptie bij de maaltijd verstandig omdat dit een bijdrage kan leveren aan de spijsvertering. Een zwakke spijsvertering als gevolg van een gebrek aan spijsverteringsvermenten en een voortijdige demineralisering zal zo worden tegengegaan.

Wijn heeft tevens een antibacteriële en desinfecterende werking. Dit is toe te schrijven aan de zuren, de alcoholen en de fenolsubstantie die tijdens de gisting vrijkomen. Een oudere wijn tot 10 jaar heeft een sterkere werking dan jongere wijnen. Vooral witte wijnen zijn een probaat middel bij de bestrijding van maag en darm infecties.

Mensen met maagslijmvlies ontsteking of maagzweren kunnen beter geen alcoholische dranken nuttigen en zeker geen witte wijn omdat de zuren hiervan erge pijnen kunnen veroorzaken. Bij een gevoelige maag is een lichte zuurarme rode wijn of een met mineraalwater aangelengde wijn beter op haar plaats.


Maagklachten

Wat zijn het?

Brandend maagzuur, pijn boven in de buik, veel moeten boeren en een opgeblazen gevoel zijn maagklachten. De klachten komen vaak tegelijk voor. Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door het omhoogkomen van de maaginhoud. Dat kan pijn achter het borstbeen en misselijkheid geven.

Waardoor komt het?

Alles wat u eet en drinkt gaat via de slokdarm naar de maag. Vlak voordat de slokdarm bij de maag komt, passeert de slokdarm het middenrif. De spieren van het middenrif zorgen ervoor dat maagzuur en voedsel dat in de maag zit, niet gemakkelijk terug kunnen naar de slokdarm. De maag produceert voortdurend maagzuur om voedsel te verteren. De binnenkant van de maag is bekleed met slijmvlies dat de maag beschermt tegen het scherpe maagzuur. Als het voedsel voldoende verteerd is, gaat het naar de dunne darm.

Maagklachten ontstaan vaak door te veel maagzuur; dat irriteert de maag. Vooral snel, veel of vet eten zorgt ervoor dat uw maag extra maagzuur maakt. Scherpe kruiden, citrusvruchten, veel koffie of alcohol zorgen ook voor meer maagzuur en bovendien voor irritatie van het maagslijmvlies. Sommige medicijnen, met name pijnstillers, kunnen het maagslijmvlies beschadigen. Ook door roken kan er een ontsteking of beschadiging van het maagslijmvlies ontstaan. Spanningen kunnen een rol spelen bij maagklachten. Soms liggen problemen ‘zwaar op de maag’ of zijn ‘moeilijk te verteren’.

Bij sommige mensen met maagklachten sluit het middenrif de maag niet goed af van de slokdarm. Het maagzuur kan dan in de slokdarm komen en het slijmvlies daar na irriteren.

Kan het kwaad?

Veel mensen hebben af en toe last van hun maag. Hoewel het vervelend is, kan het geen kwaad. Het gaat meestal vanzelf over. Als u voortdurend maagklachten heeft, is er misschien wel iets meer aan de hand. Het kan zijn dat u dan een ontsteking van het maagslijmvlies heeft.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij sommige mensen met maagklachten helpen de volgende adviezen.
Eet niet haastig, maar neem de tijd en kauw uw voedsel goed.
Eet niet te vet en neem kleine porties. U kunt beter zes kleine maaltijden per dag nemen dan drie grote. ’s Avonds laat eten geeft vaak klachten. Eet de laatste drie uur voor u naar bed gaat niet meer.
Veel mensen verdragen bepaald voedsel slecht. Niet elke maag reageert hetzelfde. Als u geen maagklachten meer heeft, kunt u uitproberen waar u wel en geen last van krijgt. Koffie, sterke thee, alcohol en frisdrank met prik kunt u beter niet nemen.
U kunt beter stoppen met roken.
Spanningen zijn vaak moeilijk aan te pakken. Praten over uw problemen kan helpen om spanningen te verminderen.

Als u vooral ’s nachts last heeft van brandend maagzuur of maagpijn, dan kunt u het hoofdeinde van uw bed tien centimeter omhoog zetten. Het maagzuur gaat dan niet zo gemakkelijk naar de slokdarm.
De drogist of aptheker verkoopt middelen tegen brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel.
Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, het stimuleert ook de maag en de stoelgang.

Wanneer naar de huisarts?

Neem direct contact op met uw huisarts:

als u maagklachten heeft en plotseling heftige pijn boven in de buik of achter het borstbeen krijgt;
als u bloed overgeeft;
als uw ontlasting gitzwart is.

Neem contact op met uw huisarts:

als u gedurende enkele weken elke dag maagklachten heeft;
als de pijn of het branderige gevoel steeds erger wordt;
als het eten moeilijk zakt;
als u dagelijks zelf aangeschafte maagmedicijnen nodig heeft.

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

Bron: huisartsen - Dr. F.A. Graf v. Ingelheim