small textbig text

Pierceís disease

Al meer dan een eeuw hebben de Californische wijnbouwers te maken met de ziekte van Pierce (Pierce disease). De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie met de naam Xylella-fastidiosa. Het stak de kop op rond 1880 en in een latere periode van 1930 en 1940. De laatste vijf jaar is deze ziekte verantwoordelijk voor de herplanting van 775 ha. Aan de Californische Noord kust. De verspreiding vond aanvankelijk plaats door de blauw-groene-sharpshooter, maar tegenwoordig is de glassy winged sharpshooter de verspreider van de ziekte van Pierce. Op dit moment is al 25% van Temecula valley aangetast met een geschatte schade bedrag van $13 million. In 1989 is door de import van stokken vanuit het Zuiden van America heeft de verspreiding van de ziekte door de glassy winged sharpshooter in CaliforniŽ met grote snelheid om zich heen geslagen.

De ziekte van Pierce (Pierce's disease) wordt door een bacterie veroorzaakt. welke door de sharpshooter wordt verspreid. Tijdens het eten van de plant. BacteriŽn worden geïnjecteerd in de sapstroom van de plant, waar zij zich in het xylum van de plant vermeerderen. Hierdoor kan de sapstroom worden geblokkeerd waardoor het blad verdroogt en afsterft. Er is nog geen bestrijdingsmiddel voor deze ziekte, maar wel is er een doorbraak op het gebied van plant- gen technologie dat op dit moment door wetgeving nog niet mag worden toegepast. Hierdoor kan de gevoeligheid van de plant voor deze ziekte worden teruggedrongen.

De ziekte -verspreid door de glassy winged sharpshooter- komt voor, op wel 133 verschillende soorten fruitplanten en bomen zoals citrusfruit, steenvrucht, alfalfa en oleander. De aantasting van de ziekte heeft geen invloed op de kwaliteit van de wijn en/of de gezondheid van mensen. Tot op heden is de ziekte niet aangetroffen in Noordelijker gelegen gebieden. Mogelijk is de bacterie niet opgewassen tegen temperaturen beneden nul.

- Wine institute update -
- American Vineyard Foundation -
- Lees ook het artikel over blad aantasting -
- Lees ook het artikel over schimmel aantasting -

 
eiafzetting aan de onderzijde van het blad en onvolwassen nimfen

blauwgroene sharpshooter naast de glassy winged sharpshooter

glassy winged sharpshooters - 0 tot 12 mm lang -