small textbig text

Balsamico

Balsamico : Niet alleen worden er wijnen gemaakt van de trebbiano druif maar ook andere bijzondere producten zoals de zeer bekende uit ItaliŽ afkomstige Aceto Balsamico Tradizionale di Modena di Reggio Emilia.
Een volzin die spreekt over een van de nobelste producten die op een zeer speciale wijze worden gemaakt van de trebbiano druif. Op jaarbasis wordt er ongeveer 3000 liter geproduceerd

Om balsamico te maken laat men de ingedikte most van de trebbiano druiven over een periode van minimaal 12 jaar rijpen in houten vaten. Gedurende deze periode wordt regelmatig overgestoken naar vaten van verschillende hout soorten waardoor de bijzondere aroma nuances ontstaan.

De balsamico wordt uiteindelijk verkocht in flesjes van 100 ml. Een enkel druppeltje geeft net dat beetje extra aan salades, sausen en fijne gerechten. Ik voeg aan mijn salade een 6% aceto balsamico toe wat een heerlijke smaak nuance geeft. Te koop bij de betere delicatessen zaken.

Vinagre Viejo

Uit Spanje komen behalve mooie wijnen, ook lekkere wijnazijn soorten. Een beroemde is wel die uit de wijnstreek Condado de Huelva. Behalve een gewone azijn heeft men daar ook nog de: Soleras, die 6 tot 12 maanden op vat heeft gerijpt, de Reserva met minimaal 1 jaar vatrust en de Añada met zo'n 3 maanden vatrijping. Deze wijnazijn is opgenomen in de beschermde herkomstbenaming en heeft een vergelijkbare kwaliteit als de Aceto Balsamico uit Italië.