small textbig text

reis 13 menu
line

ENGELAND

Engeland staat bij mij bekend als een land van mist, regen en the afternoon tea. Heren met bolhoed en paraplu en dames met haarspelden in het haar. Maar natuurlijk wordt er ondanks het koele klimaat ook wijn geproduceerd. Eigenlijk kan ik mij bij Engelse wijn niet veel voorstellen, maar uit oude geschriften kun je lezen dat er al omstreeks 731 op meerdere plaatsen wijnstokken werden gecultiveerd. Vooral in de nabijheid van kloosters werden wijnstokken aangeplant om in de eigen behoefte van (mis-)wijn te kunnen voorzien. Omstreeks de negende eeuw waren er ongeveer driehonderd wijngaarden in Engeland te vinden.

Helaas is door het huwelijk tussen Hendrik II en Eleonora van Aquitanië, waardoor de handelsbetrekkingen tussen Engeland en Frankrijk sterk verbeterde, de wijnbouw in het slop geraakt en door het uitbreken van de pest in de daarop volgende jaren sterk afgenomen. Gelukkig is er op wijnbouwgebied vanaf 1946 een positieve wending gekomen door het particuliere initiatief van Ray Barrington Brock die in zijn tuin in Oxted (Surrey) de eerste grootschalige aanplant van druivenstokken startte. Door de navolging van een aantal wijnpioniers die uit hobby-oogpunt de spade ter hand namen en diverse soorten hebben aangeplant is de wijnbouw in Engeland nu weer op een redelijk niveau aangeland. De groei zit er goed in, want was er in 1985 slechts 430 ha. wijnbouwoppervlak, nu in 2002 wordt er van meer dan 1000 ha geoogst.

Gezien het lage aantal zonne-uren en het koele klimaat zijn er vooral vroegrijpende druivensoorten (müller-thurgau, reichensteiner, sheval, huxelrebe en bacchus) aangeplant in goed beschutte wijngaarden. De oogst vindt in Engeland door de klimatologische omstandigheden laat in het jaar plaats; zo rond oktober november.

Engeland is opgedeeld in zes wijnregio's: Weald en Downland omvatten de wijngaarden East en West Sussex en Kent, als tweede Wessex langs de Zuidkust met Dorset, Hampshire, Wiltshire en het eiland Wight, als derde Thames en Chiltern met de home counties van Berkshire, Buckinghamshire, Londen west en Oxfordshire (dit zijn de warmste regio's) dan de Oostkust, Mercia, de Midlands en het Noorden.

De wijnen die hier worden gemaakt zijn zeer divers en lopen uiteen van een florale aangename wijn van de müller-thurgau tot een op sauvignon blanc lijkende witte wijn. Er worden ook mousserende wijnen gemaakt van de chardonnay en een lichte rode wijn van de cabernet sauvignon en de merlot.

De wijnen ondergaan een strenge keuring alvorens deze in de verkoop mogen. Zoals het in Engeland gewoon is moeten de lieden die deze keuring mogen uitvoeren een heuse titel hebben, in dit geval is dat Master of Wine. Alleen aan een zeer select gezelschap is deze titel voorbehouden en er moet weldegelijk aan zeer zware eisen worden voldaan wil men hiervoor in aanmerking komen. De organisatie die in Engeland verantwoordelijk is voor de regelgeving en handhaving van de wijnbouw is de English Vineyards Association die bestaat uit diverse wijnbouworganisaties in samenwerking met de overheid.

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--ArgentiniŽ--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina