small textbig text

© De Wijnhoek 1997 - 2007

Fifth knowledge test
knowledge test: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - quiz

If you have examined the site well, then you can give the correct answer on each question. Pushing the 'answer button' at the end of the questionnaire will give you the test results directly. Press the reset button to try again. still to translate (someone?)

Good luck

line

1. Gamay druiven worden vooral gebruikt voor :

typische witte Bordeaux wijnen
Grand Cru Bourgogne wijnen
typische Beaujolais primeur wijnen

2. macération carbonique wordt toegepast als :

gistingsmethode voor Champagne wijnen
gistingsmethode voor Beaujolais wijnen
koolstof binding in de wijndruiven

3. Wat verstaat men onder droesem :

stuifmeelpollen tijdens de bloesemtijd van de druif
bezinksel in een fles ongefilterde wijn
zuid-Afrikaanse wijnsoort Chenin blanc

4. de Pinotage druif is ontstaan door :

kruising van de Pinot noir en de Cinsaut (Hermitage) druif
Kruising van de Pinot Noir en de Carmenére druif
Kruising van de Pinot Blanc en de Cabernet Sauvignon druif

5. Waarvoor staat de term Brut :

Het bruto suiker gehalte in vooral witte wijn
de scherpe smaak van een Grand Cru wijn uit het plaatsje Brût in Slovenië
benaming voor een Champagne met 1/4 tot 1/2 % toegevoegd wijn/suikeroplossing

6. Hoeveel Nederlandse wijngaarden zijn er op dit moment :

tussen 35 en 50
ongeveer 75
tussen 100 en 180

7. Vanille tonen in vooral rode wijn ontstaan door :

toevoegen van vanille stokjes tijdens de gisting
gisting en lagering in eiken vaten
tijdens het gistingsproces onttrekken van Vanilla Tahitensis uit de druivepitten

8. Wie haalde omstreeks 1652 de eerste druivenplanten naar Zuid-Afrika

de Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging
koloniaal pionier Jan Anthonisz van Riebeeck
commandant Simon van der Stel

9. Welk zuur veroorzaakt de typische smaak in riesling en chardonnay wijnen

E296 appelzuur
E270 melkzuur
E000 oxaalzuur

10. Het klein metalen (zilver) wijnproefschaaltje (napje) heet ook wel

tableau du vin
palette d´Vin
tastevin

11. De oorspronkelijk naam van 'de wijndragende boswingerd' is :

Vitis viniferiales
Vitis vinifera silvestris
Vitis vini boisius

12. met welk doel worden gaschromatografie en massaspectrometrie toegepast :

om mousserende wijnen te ontgassen
om de doelgroep voor een mousserende wijn vast te stellen
om in de wijn aanwezige aromaverbindingen vast te stellen

13. Wat bestaat voor 80 á 90% uit zouten suikers zuren en water

het vruchtvlees van de druif
de druivenpitten, schillen en steeltjes van de druiven
de overgebleven pulp na de tweede persing van de druiven

line



Score tabel
0 - 4 ...correct : Beginner.
5 - 9
...correct : Expert.
10 - 13 correct : Master

© De Wijnhoek 1997 - 2007