small textbig text

reis 2 menu
line

BOURGOGNE

Van het vroegere Hertogdom Bourgogne is weinig meer over, behalve de naam en de herinneringen. De herinnering is te zien in het museum Palais Ducale in de voormalige hoofdstad van het Hertogdom, Dijon. De naam leeft voort in die van het wijngebied Bourgogne, een gezegend lapje grond in het oosten van Frankrijk. De Bourgogne bestrijkt een gebied van zeker 40.000 hectare dat onderverdeeld is in vijf districten: Chablis, Côtes d'Or, Chalonnais, Mâconnais en de Beaujolais. Het hart wordt gevormd door het district Côte d'Or waarvan de naam doet vermoeden dat er goud in de grond zit; en niets is minder waar want de druiven die hier groeien zorgen voor wijnen die deze vergelijking alleen maar bevestigen.

Alle grote bourgognewijnen worden gemaakt van slechts twee druivenrassen: pinot noir voor de rode en chardonnay voor de witte wijnen. Wie op basis daarvan eenvormigheid in smaak en geur zou verwachten, komt voor verrassingen te staan; juist in de Bourgogne is de verscheidenheid enorm groot en dat is te danken aan de verdeeldheid van de wijngaarden. Waar bijvoorbeeld in de Bordeaux vrij uitgestrekte, aaneengesloten lappen wijngaard toebehoren aan één eigenaar, is de situatie in de Bourgogne bijna het tegenovergestelde. Een wijnboer heeft hier een kwart hectare, daar een lapje grond en ginds nog een rijtje wijnstokken Zo kan de pommard van boer A nooit dezelfde zijn als die van boer B, ook al zijn ze elkaars buren.

De beste wijngaarden zijn tegen beschutte hellingen en heuvels aangeplant om zo een optimaal nut te hebben van de zonnewarmte. In het noorden vind men de Côte de Nuits en in het zuiden de Côte de Beaune, waar verfijnde zachte wijnen vandaan komen. Op het moment dat de prijzen in de Côte d'Or stegen kwamen de wijnen van de Chalonnais meer en meer in beeld en mede hierdoor is de kwaliteit beduidend toegenomen. De bekendste wijn uit Mâconnais is de mâcon die vergeleken kan worden met een betere beaujolais en een witte variant is de bekende pouilly-fuissé. Het district Chablis is vooral bekend van de droge witte bourgogne; een fris pittig, zure, naar mineralen smakende, niet te uitbundige witte wijn.

Bourgognewijnen zijn vrijwel nooit zwaar, maar juist verfijnd en elegant. Ze hebben een rijk geschakeerd bouquet, dat breed uitwaaiert en uit het glas stuift om de neus te verwennen. Het zijn tafelwijnen bij uitstek: wijnen om lekker bij te eten en te genieten van het goede der aarde. Niet voor niets wordt een levensgenieter een bourgondiër genoemd!

Ga ook eens op reis naar de Bordeaux
Ga ook eens op reis naar de Elzas
Ga ook eens op wijn safari naar Frankrijk
Ga ook eens op vakantie naar de Champagne

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina