small textbig text

reis 25 menu
line

GEORGIň

GeorgiŽ (Sakartvelo) is een land in Kaukasus dat geografisch gezien voor het grootste deel in AziŽ ligt en voor een zeer klein deel ook in Europa (het is daarmee een transcontinentale staat). Het grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, ArmeniŽ, Turkije en de Zwarte Zee. GeorgiŽ is sinds 27 april 1999 lid van de Raad van Europa en beschouwt zichzelf als een Europees land.

De 4.646.003 (2007) GeorgiŽrs spreken in meerderheid Georgisch, een Zuid-Kaukasische taal. In het westen wordt het daarmee verwante (maar niet officieel erkende) Mingreels gesproken en in de Kaukasus het eveneens verwante Svanetisch. GeorgiŽ is ruim anderhalf keer zo groot als Nederland.

Het land heeft een overwegend subtropisch klimaat. De hellingen en hoogtes van de Kaukasus zijn droger en hebben een steppeklimaat. GeorgiŽ wordt wel het oudste wijnland genoemd waar de bakermat van de wijncultuur zou liggen. Zeker is dat GeorgiŽ een zeer lange traditie heeft in de wijnbouw. De vele inheemse druivenrassen en de vruchtbare bodem zorgen, met het zonnige klimaat, voor ideale omstandigheden om er unieke wijn te maken.

GeorgiŽ heeft na 1980 nog maar de helft van het wijnbouwareaal overgehouden, wat neerkomt op zoīn 60.000 hectare. Na de privatisering van de wijnbedrijven in 1993-1995 zijn er veel nieuwe wijngaarden aangeplant om aan de grote vraag van rode druivensoorten tegemoet te komen.

Wijngebieden:

  • Subtropische Zwarte Zee strook
  • Ratsja-Lechoemi
  • ImeretiŽ
  • KartliŽ
  • KachetiŽ

Aangeplante druivensoorten:

rkatsiteli, mtsvane, saperavi, dzelshavi, alexandrouli, tsinandali, tsolikauri, cabernet sauvignon

Meer informatie over Georgische wijn:

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--ArgentiniŽ--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina