small textbig text

reis 22 menu
line

GRIEKENLAND

De officiële naam van wijnland Griekenland is Ellinikí Dimokratía (Helleense Republiek) en heeft een oppervlakte van 131.957 km2. Sinds 1981 is Griekenland lid van de EG. De 10.416.000 inwoners spreken het zogenaamde Nieuwgrieks. Griekenland is een betrekkelijk klein land, gelegen op het zuidelijke gedeelte van het Balkan Schiereiland. Het grenst aan de Middellandse Zee of delen daarvan; in het noorden grenst het aan Albanië, de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië, Bulgarije en in het noordoosten aan Turkije. De hoofdstad van dit mooie land is Athene (Athínai).

Geografisch gezien kan je Griekenland opdelen in drie gedeelten: het vasteland; de Pelopónnisos (Peloponnesos); en de ruim 400 Griekse eilanden o.a. Kreta (Kríti), Euboea (Évvoia), Rhodos (Ródhos) en de groepen Cycladen (Kikládhes) en Dodekanesos (Dhodhekánisos). De vele Griekse eilanden beslaan ca. 20% van de totale oppervlakte en liggen dicht bij de kust van Turkije.

Griekenland is een land van zeeën en bergen en natuurlijk wijn in overvloed. Grofweg bestaat twee derde van het landoppervlak uit bergachtig gebied. De vlakkere gedeelten (ca. 16%) bestaan uit rivierdalen en smalle, door uitlopers van de gebergten onderbroken kuststroken. De rivieren die ontstaan uit smeltwater of stijgingsregens, zijn in het voorjaar snelstromend, maar bevatten 's zomers veel minder water.

Met uitzondering van de hooggelegen berggebieden kan je spreken van een Middellandse-Zeeklimaat met droge, warme zomers en zachte, regenrijke winters. Een ideale omgeving voor het cultiveren van wijndruiven. Wel zijn er duidelijke regionale verschillen, zowel in temperatuurverloop als ook de hoeveelheid neerslag gedurende het jaar, en dat zie je weer terug bij de grote diversiteit aan wijnen in de 28 afzonderlijke wijnregioīs

Al sinds 500 vóór Christus is Griekenland een wijnproducerend land geweest en heeft daardoor een duidelijke eigen identiteit ontwikkeld. Helaas is door diverse politieke invloeden de Griekse wijnbouw in het slop geraakt en is de naam van Griekse wijnen op een dieptepunt terecht gekomen. Het heeft lang geduurd, maar sinds 1980 zit er weer schot in de wijnbouw. Een nieuwe generatie wijnbouwers heeft de spade weer opgenomen en is op gepassioneerde wijze begonnen aan de de wedergeboorte van de aloude wijnbouw. Door het volgen van gedegen opleidingen in onder andere Frankrijk worden er momenteel weer wijnen gemaakt die internationale prijzen en onderscheidingen behalen. Er zijn momenteel meer dan 300 inheemse druivenrassen zoals: malagouziá, assyrtiko, xinomavro, limnio, mavrotragano, mavroudi, augoustiatis en moschofilero, waarvan bijvoorbeeld de malagouziá al meer dan 3000 jaar bestaat. Ook hebben vanaf 1960 de internationale druivenrassen hun intrede gedaan en dat heeft er mede voor zorggedragen dat de wijnbouw in hoog tempo vooruit gaat. Sinds de 70er jaren is de Griekse wijnwetgeving opgezet volgens het Franse model en is onderverdeeld in 27 gebieden met AOC status, waarvan 20 voor droge wijnen en 7 voor zoete (dessert-) wijnen.

Tijdens een Masterclass over Griekse wijnen heb ik een aantal Nieuwgriekse wijnen van de wijnhuizen Alpha Estate (33 ha.) en Domaine Gerovassiliou (42 ha.) mogen proeven. Ik moet toegeven dat door het proeven van deze wijnen mijn negatieve gevoel over Griekse wijnen drastisch is veranderd. De smaak van Retsina (harswijn) is uit mijn geheugen gewist en heeft plaats gemaakt voor smaakvolle volwaardige en krachtige wijnen met body en houdbaarheid. De gepassioneerde presentatie door de wijnmakers zelf heeft mij duidelijk gemaakt dat het de Griekse wijnbouw ernst is om hun kwaliteitswijnen weer onder de aandacht te brengen. Griekse wijn is weer terug....


op uw gezondheid


De belangrijkste wijnbouwgebiedenBron: De Griekse Wijnwereld


Diverse links naar Griekse wijn:

Landkaart van Griekenland: - Wijnbouwgebieden -
Wet en regelgeving wijnbouw Griekenland: - Griekse Wijnwetgeving -
Eco Griek - de groene gids van Griekenland -
Hoe lees je het etiket van Griekse wijnen: - Etiketwijzer Griekenland -
Algemene informatie over Griekse wijn: - De Griekse Wijnwereld -
Kopen van Griekse wijnen: - Weteringswijnen -
Grieks wijnhuis: - Domaine Gerovassiliou -
Grieks wijnhuis: - Alpha Estate -

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--ArgentiniŽ--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina