small textbig text

reis 19 menu
line

ISRAňL Nederlands

Israelische wijngaarden

Historisch gezien zijn Shomron en Samson de grootste wijnbouwgebieden. Dit is ook vandaag de dag nog zo, maar er zijn op dit moment veel nieuwe interessante ontwikkelingen gaande in de gebieden Galilea en Negev. De aandacht voor deze gebieden komt hoofdzakelijk voort uit de aanpak van een aantal individuele wijngaarden zoals Golan Heights Winery (1983) op de Golan Hoogte, Carmel (1882) bij Ramat Arad, en Tishbi en Barkan in de woestijn.

Hoewel IsraŽl geen lid is van de Europese Gemeenschap, wordt er wel gewerkt conform de EG regelgeving, en volgens de regels van de B.A.T.F. in Amerika.

Of het nu voortkomt uit de expertise van de meteorologische stations op de Golan of de experimenten in de woestijn, IsraŽls reputatie voor landbouwtechnologie en innovatie komt uiteindelijk ten goede aan alle wijnbouwgebieden. Druiven die aangeplant zijn:
Noordelijk Golan - chardonnay, sauvignon blanc, gewurtztraminer, white riesling, pinot noir, sangiovese.
Centraal Golan - cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, syrah.
Zuidelijk Golan - muscat canelli, muscat alexandria.

Galilea(Galil)
* beneden Galilea
* boven Galilea
* Hoogvlakte van Golan
* Tabor
Dit zuidelijk ten opzichte van Libanon gelegen gebied strekt zich uit over het noorden van IsraŽl. De meeste wijngaarden gebruiken de druiven van Galilea voor de beste wijn en voor de speciale reservé wijnen. Het gebied is niet voor niets uitgeroepen tot IsraŽls voornaamste wijnbouwgebied, gekarakteriseerd door de hoge ligging, koele windstromen van het Hermongebergte, de vulkanische en ītuff` bodem van de Golan, en de unieke microklimaten van het hoger gelegen Galilea, waar de goed gedraineerde bodem bestaat uit gravel en zware grond. De meest noordelijk gelegen wijngaarden van de Golan hoogvlakte liggen op 1.200 meter boven de zeespiegel, met sneeuwval gedurende de wintermaanden. De wijngaarden van Galil en Dalton liggen in het hoger gelegen gebied van Galilea, terwijl de 544 ha. metende Golan Heights Winery op de hoogvlakte van de Golan ligt (400 tot 1200 m.). Carmel heeft groots opgezette wijngaarden in Galilea, terwijl Segal (nu Barkan) ook aanplant heeft in de Negev.

Samaria (Shomron)
* Carmelgebergte
* Sharon
Dit is IsraŽls grootste wijnbouwgebied, dat voordeel haalt uit de ligging op het Carmel gebergte en de nabijheid van het Middellandse-Zeegebied. De grootste concentratie aan wijngaarden kun je vinden in de valleien gelegen rond de wijnbouwsteden Zichron Yaakov, which houses (een van Carmelīs wijnbedrijven), de Tishbi wijngaard en Binyamina, thuishaven van de Binyamina wijngaard. De bodem is hier middelzwaar en kalkrijk, en het klimaat is typisch Mediterraan, met warme zomers en koude relatief vochtige winters.

Samson (Shimshon)
* Adulam
* Dan
* Latrun
Dit gebied wordt gevormd door de centrale kustvlakte (Dan) en de rollende heuvels van het laagland van Judea. Het heuvelige Galilea, Shomron en Judea gebied zijn historische plaatsen die al bestaan vanuit de bijbelse tijd, waarbij de Samson regio vernoemd is naar de welbekende bijbelheld, Samson. Het Dan sub-gebied beslaat de kustvlakten gelegen rond Rishon Lezion en Rehovot; het tweede sub-gebied omcirkeld de rollende heuvels rond Latrun en Adulam. Veel van de Carmel en Barkanīs wijngaarden liggen in het Samson gebied. Carmelīs belangrijkste wijngaard is gesitueerd in Rishon Lezion en die van de Segal wijngaard ligt in Ramle. De bodem bestaat hier uit kalksteen, rots, klei en leem. Het klimaat is hier typisch Mediterraan met warme vochtige zomers en milde winters.

Heuvels van Judea (Harey Yehuda)
* Beth-El
* Jeruzalem
* Bethlehem
* Hebron
Dit is een relatief onderontwikkeld wijnbouwgebied met koele nachttemperaturen op de heuvels. De meeste wijngaarden zijn aangeplant op terrassen of in smalle valleien. Ten noorden van Jeruzalem vind je smalle wijngaarden die uitlopen tot Yatir, ten zuiden van Hebron. De wijngaard met verkooppunt van Castel is te vinden in Ramat Raziel, en Efrat is gelegen bij Motza, vlakbij de ingang van Jeruzalem. De bodem bestaat uit een dunne laag kalksteen en ander gesteente. Het klimaat is gevarieerd van droog tot Mediterraan.

Negev (Hanegev)
* Ramat Arad
* Zuidelijke Negev
Een populair oud wijnbouwgebied dat met veel nieuwe wijngaarden is aangeplant, vooral in het noorden van de Negev heuvels. Het is een uitzonderlijk droog gebied dat doormiddel van een gecomputeriseerd irrigatiesysteem van water wordt voorzien. Door de ligging op 600 meter boven zeespiegel is het verschil in dag- en nachttemperaturen duidelijk meetbaar. Carmel was de eerste grote wijnbouwer die wijngaarden opzette in de Negev, alwaar zij ook een verkooppunt hebben bij Ramat Arad. Er zijn een aantal Levensvatbare wijngaarden aangeplant door Tishbi bij Sde Boker en door Barkan bij Mitzpe Ramon, beiden in de Negevwoestijn. Het succes dat hier geboekt wordt zal van groot belang zijn voor producenten in landen met een heet en droog klimaat. De bodem is zanderig en leemhoudend en het klimaat is droog en heet met droge zomers.
Bron: IsraŽl Export Instituut

Links naar Israelische wijngaarden:

Tishbi
 • De Wijnhoek Wijnproeverij van Tishbi Estate winery
 • The Golan Heights Winery heeft niet alleen de standaard gezet voor Israëlische wijn, maar heeft er ook voor zorggedragen dat Israël op het Wereldniveau een toonaangevende rol heeft op het gebied van kwaliteit. Het behalen van deze continue successen rechtvaardigt het optimisme van de wijnbouwers en illustreert duidelijk de perfecte synergie tussen wijngaard en wijnmakerij, wijnbouwers en wijnmakers, en hun gezamenlijke zoektocht naar perfectie.

  De wijnlanden van de wereld

  Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--ArgentiniŽ--Zuid-Afrika

  overzichtkaart wereld wijnbouw landen
  klik op de kaart voor een vergroting

  top pagina