small textbig text

reis 18 menu
line

LIBANON

Wijnbouw in Libanon:

Verassend voor velen, maar wijnbouw in Libanon is niets nieuws. Libanon behoort tot de oudste wijnbouwgebieden ter wereld. Opgravingen in de stad Byblos tonen aan dat hier reeds 5000 jaar geleden wijnbouw moet zijn geweest. De Feniciërs leefden in de tijd voor Christus, in het deel van het Midden-Oosten, waartoe Libanon behoort. In de Bekaa Vallei maakten zij al wijn op de plaats waar zich nu nog steeds enkele châteaus bevinden. De Feniciërs hielden zich bezig met het verhandelen van wijn langs de mediterrane handels route. Zij waren ook verantwoordelijk voor de introductie van wijn in delen van Zuid-Europa zoals Spanje Italië en Griekenland.

Een aantal eeuwen later werd er in het oosten van Libanon bij de plaats Baalbeck door de Romeinen een tempel gebouwd, die gewijd was aan Bacchus, de god van de wijn. Hiermee werd het grote belang van wijn in die tijd duidelijk aangegeven. De tempel (ruïne) is ook heden ten dage nog te bezichtigen.

Heel Libanon bestaat uit kalkhoudende gebergten, een bodemgesteldheid die het mogelijk maakt om elegante wijnen te produceren. Door het droge klimaat in de gehele bloei- en rijpingsperiode van de druif komen hier geen nadelige (schimmel-) ziekten voor. Hierdoor is het niet nodig om bestrijdingsmiddelen als pesticiden toe te passen. De puurheid van de wijnen is hiermee gegarandeerd. De rode wijnen, maar ook de dessert wijnen kan je doorgaans lang bewaren.

De belangrijkste wijnhuizen:

Chateau Musar

Opgericht in 1930 door Gaston Hochar in een 18e eeuws kasteel, in Ghazir, gelegen op ongeveer 9 kilometer noordelijk van Beiroet. In 1950 is gestart met de opzet van de kelders die op dit moment een capaciteit hebben van 1 miljoen flessen. Chateau Musar is nog steeds een familiebedrijf dat wordt gerund door de twee zonen van Gaston Hochar: Serge en Ronald. Bij de overname van de wijnkelder heeft Serge zijn studie oenoloog aan de universiteit van Bordeaux afgerond. Ronald, de jongste van de twee broers, heeft zijn graad recht en politieke wetenschap. Hij is verantwoordelijk voor de marketing en financiën van Chateau Musar.

Château Kefraya

Gelegen in het hartje van Libanon, in de Bekaa vallei, ligt het gebied van Château Kefraya, 300 hectaren groot. Het strekt zich uit over de heuvels aan aan de voet van het Libanon gebergte, 20 km ten zuiden van de stad Chtaura.
De wijngaard is aangeplant op een opeenvolging van terrassen en heuvels met veel glooiingen, op een hoogte van 950 tot 1100 meter, op klei-, kalk- en steengrond. En dat met exceptioneel veel zonlicht: zes tot zeven maanden per jaar, zonder neerslag. De wijnmakerij ligt in het midden van het gebied. Zowel de wijngaard als de wijmakerij zijn voorzien van zeer geavanceerde apparatuur. De wijngaarden van Château Kefraya zijn nog niet eens vijftig jaar oud; en haar wijnmakerij nauwelijks 20 jaar! Ondertussen hebben haar wijnen in Libanon en in het buitenland adeltitels behaald.


Op Château Kefraya begint de oogst ieder jaar tussen 25 augustus en 1 september, afhankelijk van de monsters genomen van de wijngaard voor iedere kleur en iedere druivensoort. Deze monsters helpen ons erachter te komen wat het niveau van de natuurlijke suikers is, de totale zuurgraad en de pH-waarde van de druiven.
Tijdens de oogst plukken ze elke druivensoort, zonder de bladeren, afzonderlijk van elkaar met de hand, en brengen deze binnen een paar minuten naar de vaten. Het begin van het vinificatieproces is dan een feit. Op deze wijze is het mogelijk om de speciale en authentieke wijn te maken die zo persoonlijk is voor Château Kefraya.

Chateau Ksara

In het hart van de Bekaa, vlakbij Baalbeck, ligt het uit veel verschillende bodemsoorten bestaande 320 ha. grote Ksara-estate. De naam komt voort uit de tijd van de kruisvaarders, die hier op deze plaats een fort (ksar) hadden. Het landgoed was in 1857 eigendom van de broeders Jezuïeten die hier de al langer aanwezige beroemde wijnbouwtraditie voortzetten. Zij waren ook de pioniers bij de introductie van kwalitatief hoogstaande druivenrassen in Libanon, welke in dit bijzondere klimaat goede resultaten gaven.

Ksara bezit natuurlijke wijnkelders, die in de kalkrotsen zijn uitgehouwen en zich uitstrekken over ongeveer 2 kilometer. De temperatuur is ideaal voor de opslag van wijn en ligt tussen de 11 en 13ºC.

De Wijngaarden van Ksara zijn:

  • Ksara Estate: 20 ha.; beplant met sauvignon, chardonnay, grenache en cabernet-sauvignon
  • Mansoura: 80 ha.; beplant met cinsault, cabernet-sauvignon, gamay, syrah, cabernet-franc, tempranillo, petit verdot en grenache
  • Tall Dnoub: beplant met: petit verdot, merlot en cabernet-franc
  • Kab Elias: 11 ha.; op 1400 m beplant met muscat en merlot
  • Hoummar: 6 ha.
  • Kanafer: 50 ha.; beplant met semillon, sauvignon, chardonnay, clairette, syrah, cabernet, sauvignon caladoc, merlot en mourvèdre

Clos St. Thomas

Het landgoed strekt zich uit over 50 ha. in een rustig zonovergoten gebied. Hier heeft Said Touma´s een historische wijntempel herschapen, waar hij met passie en traditie uitstekende wijnen maakt. Zijn droom werd werkelijkheid met het opzetten van Clos St. Thomas. Wijnmaken is in de eerste plaats een kunst. “Zowel kennis als gevoel zijn de basis van een goede wijnmaker”, zo zegt Said Touma´s. Met een familietraditie van meer dan 100 jaar, bezit hij de kennis en het gevoel dat nodig is voor het maken van perfecte wijn. Hierbij is de kwaliteit van de druiven en een goede kelderuitrusting met hoogstaande technologie natuurlijk erg belangrijk!

Voordat de wijn wordt gebotteld wordt deze in eiken vaten opgeslagen in de kelders, die zijn uitgehakt in de rotsen, tot een diepte van 30 meter met een vochtigheidsgraad van ca. 80%. Hier liggen de rijen nieuwe eiken vaten, waarin de wijn kan rijpen bij een lage en vrijwel constante temperatuur.

Link naar de belangrijkste wijnhuizen opvulpixelwelkom

- Chateau Musar
- Chateau Ksara
- Clos St. Thomas

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina