small textbig text

reis 16 menu
line

MAROKKO

In het begin van de jaren 70 ben ik met een rugzak op weg gegaan naar Marokko. Een echt avontuur met als doel het Noord-Afrikaanse land te ontdekken. Trekkend van plaats naar plaats, slapen in een tent langs de weg en leven van hetgeen je tegenkwam. Van wijn wist ik toen alleen maar dat het uit Frankrijk kwam en dat het meestal zuur was. Hoe anders kan de werkelijkheid zijn.

Ik moet toegeven, dat het land op mij een bijzondere indruk heeft achtergelaten. De grote tegenstellingen van rijk en arm kan ik mij nu nog steeds voor de geest halen. Aan de ene kant van de stad perfecte dure huizen en aan de rand van de stad onderkomens van golfplaten en oude stukken hout en lappen. In de grote steden Tanger en Casablanca is het net als bij ons in grote steden, altijd een drukte van belang. Tijdens de rondreis van noord naar zuid die voornamelijk met locaal vervoer en te voet ging, heb ik de vele dorpen en souks (markten) bezocht, waar je op alles wat je kocht heerlijk kon afdingen. Opvallend was dat ik veel Marokkanen trof die banden met Nederland hadden en mij dan uitnodigden een glas mintthee te drinken (een superzoete, doorzichtig lichtbruin gekleurde vloeistof met een grote pluk mintbladeren er in). Wijn heb ik tijdens deze reis niet aangetroffen, wat natuurlijk logisch is in een land waar het overgrote deel van de bevolking moslim is en men gehoorzaamt aan het gebod van de Profeet, dat alcohol nadrukkelijk verboden is.

marocWeldegelijk werden en worden er in dit subtropische land druiven verbouwd om daar wijnen van te maken. Vanuit de Franse periode is dat eigenlijk logisch, want de Franse bemoeienis op het gebied van wijn is niet weg te denken. Dat kan je heden ten dagen merken aan producenten die van Franse origine zijn.

De wijngaarden van Marokko liggen verspreid over ongeveer 12 gebieden, gesitueerd in de wijnbouwgordel van het noordelijk halfrond. De belangrijkste gebieden zijn Meknès en Fès, waar de wijnbouw voordeel haalt uit de vochtigheid in deze gebieden. Hier zijn ook de grote wijnbedrijven en kelders te vinden, die gelegen zijn op het plateau van Meknès op een hoogte van 700 meter ten zuiden van de weg naar Fès-Meknès-Rabat en in het Oosten de Beth-Wadis met een fantastisch uitzicht op de Atlas-bergketen.

Marokkaanse wijnen hebben door de EG goedgekeurde herkomstbenamingen. Veel aangeplante druiven zijn de carignan en cinsault. Maar ook kan je er andere druiven vinden zoals de merlot, cabernet blanc, mayorquin, cabernet sauvignon, chardonnay waarvan heel mooie wijnen worden gemaakt. Geoogst wordt er in de maanden september en oktober.

Een aantal mooie wijnen zijn:

El-Badi Vin du Maroc Guerrouane AC.
Domaine Mayolle
LŽExcellence de Bonassia
rouge de Guerrouane.
gris de Guerrouane
Boulaouane
Siroua
Sémillant
Clos du Pacha
"S" de Siroua
Médaillon..
L'Amazigh rouge Aog
Le Riad Jamil rouge Aog, De grand cru van Marokko.

Links naar Marokkaanse wijninformatie:

meknesles celliers de Meknès
Vins du maroc

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina