small textbig text

reis 1 menu
line

NEDERLAND

Nederland ligt op 52° noorderbreedte net buiten de ideale geografische locatie op de wereldbol en is daardoor net niet hét wijnland bij uitstek. Door klimaat veranderingen is de laatste jaren de virtuele wijngrens zo´n 300 tot 500 kilometer opgeschoven waardoor de wijnbouw in Nederland een betere kans krijgt. We hebben een redelijk aantal zeer veel belovende wijngaardeniers die in ons wisselende klimaat een bijzondere wijn kunnen maken. Het is alom bekend dat er in vroeger eeuwen wijnbouw in Nederland is geweest. Door de druifluis zijn in de vorige eeuw in grote delen van Europa en dus ook in ons land wijngaarden ten onder gegaan, waardoor de wijnbouw in verschillende streken vanaf dat moment tot het verleden behoorde.

Door het enten van Europese wingerds op Amerikaanse stokken zijn er druifluisresistente rassen ontstaan, waardoor op diverse plaatsen weer een bloeiende wijncultuur ontstond. Echter in Nederland is de wijnbouw lange tijd op een laag pitje blijven staan. Alleen de echte doorzetter met overtuigingskracht en gedreven vakmanschap hebben de spade weer ter hand genomen en door het selecteren van wijnstokken die in ons klimaat gedijen hebben zij kans gezien fantastische wijnen te produceren. Een goed voorbeeld van deze gedrevenheid zijn de gebroeders Jo en Wim Kanders uit Meijel die in 1982 na een eerste experiment tot de ontdekking kwamen, dat wijnbouw in het Noorden van Limburg ook mogelijk was. Zij plantten in het nabij gelegen Helden een paar duizend stokken van de rivaner, een uit Zuid-Tirol afkomstige kruising tussen de silvaner en de riesling die zelfs bestand is tegen temperaturen van 25°C onder nul. De resultaten waren boven verwachting, want de rivanerdruif voelde zich wonderwel en gedijde goed op de Noord-Limburgse zandgronden.

Nu ongeveer 19 jaar later wordt een professionele fruitige witte wijn geproduceerd, die doet denken aan een fraaie elzasser. De wijn kreeg onlangs op het Wereld-wijncongres het predikaat 'exclusief' wat voldoende zegt over de kwaliteit van deze Nederlandse wijn. In 1998 heeft Elkandré nog 1 ha. grond aangekocht en met kerner aangeplant, wat veel belooft voor de toekomst. Het is mogelijk om van mei tot oktober een rondleiding te krijgen onder begeleiding van een zeer kundige gids waarbij ook de wijn kan worden geproefd. Ik heb de halfdroge rivaner van 1997 onlangs geprobeerd en kan niets anders dan lof uitspreken over deze fantastische wijn. Een groot deel van de oogst van 1998 zal worden gebruikt om champagne te maken voor de eeuwwisseling.

Voor zover bekend bij De Wijnhoek, zijn er momenteel (2011) meer 200 wijngaarden in Nederland, zowel hobby als professioneel (±170 commerciële) van opzet. Op dit moment (2011) hebben we een wijnbouwareaal van ongeveer 202.5 hectare (500.6 acres) met een opbrengst van zo´n 1.353.400 flessen wijn. In 2012 zal er meer dan 250 hectare zijn aangeplant en zullen er naar verwachting 190 professionele (commerciële) wijngaarden zijn waarvan de helft meer dan 1 hectare aangeplant zal hebben. De kwaliteit van de hier geproduceerde wijnen, zowel rood als wit, is van een steeds hoger niveau. Om gehoor te geven aan de wensen van de consument, zullen we in de toekomst steeds meer te maken krijgen met biologische wijnbouw, wat natuurlijk is toe te juichen. Bij biologische wijnbouw horen regels en natuurlijk ook een keurmerk. Er zijn al een paar wijngaarden die het SKAL-EKO keur hebben. In de toekomst zullen er meer volgen, zeker als je de Europese markt op wilt.

Dat je voor een echte wijnvakantie naar het buitenland moet is al lang verleden tijd. Er zijn diverse wijnbouwers (wijnboeren) die de gelegenheid bieden om te kamperen zowel in een tent, caravan of bungalow. Er zijn ook al diverse B&B (bed & breakfast) mogelijkheden. Kijk hiervoor even naar het tent symbool en ga naar de vakantie bij de wijnboer pagina

- Bezoek de Nederlandse Wijngaarden en Wijngaardeniers -

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina