De Wijnhoek Friesland Groningen Drenthe Overijssel Flevoland Gelderland Utrecht Noord-Holland Zuid-Holland Zeeland Noord-Brabant Limburg BelgiëBELGISCHE WIJNGAARDEN NEDERLANDSE WIJNGAARDEN

alle antwoorden op uw vragen
wijngaarden in NEDERLAND

De 1e site over Nederlandse wijngaarden.
door: Gerard M.W. KoningFirst and formoste I welcome our foreign visitors and invite you to discover the Dutch vineyards
(For English language site: push the English flag above the buttons).

wijngaarden in België

ontdek de wijnen uit Nederland

wijnevenementen / dicussie / Forum

reactieformulier

deze pagina is eigendom van www.dewijnhoek.nl

Nederland is nu niet het wijnland bij uitstek maar we hebben wel degelijk een aantal zeer veel belovende wijngaardeniers die in ons wisselende klimaat toch een bijzondere wijn kunnen maken. Een aantal wijngaardeniers geeft zelfs cursussen om zelf wijn te kunnen maken. Een uitdaging voor iedereen die iets meer wil dan alleen maar lezen over wijn.

De Wijnhoek is aangesloten bij Wijngaardeniersgilde Nederland en draagt de Nederlandse wijnbouw een warm hart toe en promoot deze steeds groter wordende groep enthousiaste wijngaardeniers. Bezoek ook eens de website van Wijngaardeniersgilde Nederland.

Het is alom bekend dat er in vroeger eeuwen wijnbouw in Nederland is geweest. Door invloeden van politieke aard maar ook door de druifluis zijn in de vorige eeuw in grote delen van Europa en dus ook in ons land wijngaarden ten onder gegaan, waardoor de wijnbouw in verschillende streken vanaf dat moment tot het verleden behoorde. Door het enten van Europese wingerds op Amerikaanse stokken zijn er druifluis resistente rassen ontstaan, waardoor op diverse plaatsen weer een bloeiende wijncultuur ontstond.

In Nederland is de wijnbouw lange tijd op een laag pitje blijven staan. Alleen de echte doorzetter met overtuigingskracht en gedreven vakmanschap hebben de spade weer ter hand genomen en door het selecteren van wijnstokken die in ons klimaat gedijen hebben zij kans gezien fantastische wijnen te produceren

Voor zover bekend bij De Wijnhoek, zijn er momenteel zo'n 200 wijngaarden in Nederland, zowel hobby als professioneel (±170 commercieel) van opzet. Op dit moment (2011) hebben we een wijnbouwareaal van ongeveer 202.6 hectare (500.6 acres) met een opbrengst van zo´n 1.353.400 flessen wijn. In 2012 zal er meer dan 250 hectare zijn aangeplant en zullen er naar verwachting 190 professionele (commercieel) wijngaarden zijn waarvan de helft meer dan 1 hectare aangeplant zal hebben.

De kwaliteit van de hier geproduceerde wijnen zowel rood als wit is van een steeds hoger niveau. Om gehoor te geven aan de wensen van de consument, zullen we in de toekomst steeds meer te maken krijgen met biologische wijnbouw, wat natuurlijk is toe te juichen. Bij biologische wijnbouw horen regels en natuurlijk ook een keurmerk. Er zijn al een paar wijngaarden die het SKAL-EKO keur hebben. In de toekomst zullen er meer volgen zeker als je de Europese markt op wilt.

Steeds meer zie je dat men een samenwerkingsverband of coöperaties vormt om een goede Nederlandse wijn op de markt te zetten. Goede voorbeelden hiervan zijn: noordhollandsewijnboeren - brabantsewijnbouwers - achterhoeksewijnen. Er komen ook steeds meer wijngaarden met een zorgprogramma waar mensen met een zorg- of hulpvraag een passende dagbesteding vinden of meewerken, bijvoorbeeld dieren voeren, bladplukken, snoeien, schoffelen etc. Een zorgboerderij speelt in op wat men kan.

Sinds 2010 heeft Nederland een wijnmakerij waar iedereen zijn wijn kan laten maken. Het is Neerlands Wijnmakerij van Roelof en Ilse Visser uit Bentelo: www.neerlandswijnmakerij.nl

Dat je voor een echte wijnvakantie naar het buitenland moet is al lang verleden tijd. Er zijn diverse wijnbouwers (wijnboeren) die de gelegenheid bieden om te kamperen zowel in een tent, caravan of bungalow. Er zijn ook al diverse B&B (bed & breakfast) mogelijkheden. Kijk hiervoor even naar het tent symbool en ga naar de vakantie bij de wijnboer pagina

België

Wat voor de Nederlandse wijnbouw geldt, gaat natuurlijk ook op voor de vele Belgische wijngaarden (ongeveer 20 commercieel), welke vooral in het Hageland tussen Diest en Leuven gelegen zijn. De Belgische wijnbouw telt diverse herkomstbenamingen: Hageland, Haspengouw en Heuvelland (vanaf oogst 2005) met de wijngaarden van de Kemmelberg in de provincie West-Vlaanderen. Ook zijn er twee Waalse appellaties: Côtes de Sambre et Meuse en een "vin de table " : Vins des Jardins de Wallonie.

In het hart van de Belgische druivenstreek ligt het plaatsje Overijse dat bekend staat om het jaarlijks terugkerende druivenfeest. De druiventeelt speelt in de gemeente Overijse al eeuwen een hoofrol. In 1903 blijkt uit een verslag van de gemeenteraad, dat het grootste deel der voortbrengselen (uit serres) te Brussel verkocht wordt en dat men ook verzendingen doet naar andere grote steden.

Enkele grote druivenkwekers voeren ook uit naar Engeland, Duitsland en zelfs Amerika en Rusland. In de twintiger jaren wordt Overijse - samen met Hoeilaart - dankzij de druiventeelt de rijkste gemeente van België. De eerste druivententoonstelling dateert al van in 1894.

De druiventeelt mag er dan kwantitatief sterk op achteruit gegaan zijn, de kwaliteit is dat niet. Op de Hoeilaartse druivententoonstelling zie je de ‘crème de la crème’, de ‘nec plus ultra’, enkel en alleen het allerbeste.
Gastronomische hoogstandjes en een goed glas rode, witte of mousserende wijn van eigen bodem is hier voor de echte fijnproever natuurlijk ook te vinden.

Je kunt in de druivenstreek in een mooie omgeving wandelen vanuit en naar plaatsjes als Hoeilaart, Huldenberg, Tombeek en Jezus-Eik. Je komt dan beslist langs de druivenserres die in het rustgevende landschap zijn te vinden. Hoewel deze site in hoofdzaak de Nederlandse wijngaarden beschrijft staan nu ook de verwijzingen naar de wijngaarden van België vermeld.

Wilt u als wijngaardenier bestaande gegevens wijzigen, Vul dan het wijzigingsformulier in en stuur het op.

Aantal bezoekers:

naar website van De Wijnhoek

Tasty Tales

 

De Nederlandse Wijnwinkel

 

Neerlands Wijnmakerij

 

 

Wijnbouwadvies Beurskens

 

 

Nederland is het land van de molens. Ga eens op bezoek bij de Kinderdijk
Ga naar de
molens

 

 

Brabantse wijnbouwers

 

 

wijnbouw Nederland

 

website van Wijngaardeniersgilde Nederland- Gildelid worden? -

 

disclaimer