Biologische Wijngaard Wageningse Berg  
Biologische Wijngaard Wageningse Berg
 
Eigenaar: Triple E (Jan Oude Voshaar)
Oppervlakte: 2,3 ha.
Druivenrassen: regent, merzling, johanniter, solaris en vele andere rassen op proef
Bezoek: voor groepen op afspraak, 's winters in de wijnkelder, 's zomers in de wijngaard
Adres: Ribeslaan 2, 6708 CG Wageningen (+9.5 m. N.A.P)
tel: 0317 420241. fax: 0317 460138
E-mail: j.oudevoshaar@wijngaardwageningseberg.nl
Internet: www.wijngaardwageningseberg.nl
 
beschrijving van de wijngaard

Jan Oude Voshaar is een enthousiaste biologische wijngaardenier die in 1991 gestart is vanuit hobby en later in 1998 een commerciŽle start heeft gemaakt en de eerste Nederlandse wijngaard is met het EKO keurmerk. De wijngaard is aangeplant met meeldauw resistente rassen en er wordt geŽxperimenteerd met de nieuwste rassen. De eerste grote oogst vond plaats in oktober 2000.

De wijngaard ligt op de westflank van de Wageningse Berg, de zuidwest-punt van de Veluwe-stuwal (ontstaan in de ijstijd via opstuwing van de bodem door gletsjers). De bodem bestaat uit arm zand, kiezel en wat leem. De druiven worden geteeld langs draden en palen van kastanjehout. In 1998 en 2000 zijn 5000 regent-stokken aangeplant, verder 500 merzling-stokken en vele nieuwe rassen op proef. In 2004 is de wijngaard uitgebreid met solaris, johanniter, pinotin, VB 91-26-5 en VB 32-7. Verder is er een demonstratierij met inmiddels 80 resistente druivenrassen.

De wijnen worden op ambachtelijke wijze gemaakt. De rode wijn van regent is krachtig en tanninerijk met een lange afdronk. Door een sterke opbrengstbeperking (30 hl. per ha.) wordt wijn van hoge kwaliteit verkregen. De rode wijnen worden grotendeels op eiken vaten gerijpt. De laatste jaren wordt ook steeds meer rosť (van regent) en witte wijn gemaakt. Verder verzorgt Jan de vinificatie van druiven van enkele collega-wijnboeren. Jan volgt veel wijnbouwcurssussen in het buitenland (vooral in Duitsland) en hij is als docent betrokken bij een professionele cursus druiventeelt van Wageningen Universiteit en een onlangs door Viticonsult opgezette cursus vinificatie.

De wijn wordt grotendeels in de voorverkoop verkocht via een 5-jarig wijnabonnement. Met de opbrengst worden de kelder (pers, vaten etc.) en de uitbreidingen van de wijngaard gefinancieerd. Verder is de wijn te koop in de wijnwinkels van Wageningen en omgeving.

Het gehele jaar zijn rondleidingen met wijnproeverij mogelijk, liefst voor groepen vanaf 15 personen. s Zomers vinden deze rondleidingen plaats in de wijngaard (u kunt dan de diverse meeldauw resistente rassen zien) en 's winters in de wijnkelder. Ook kunnen lezingen met wijnproeverij worden verzorgd op andere lokaties.

De wijngaard is vanaf 2011 overgenomen door het Arnhemse buro Triple E. Jan blijft wel verbonden aan de wijngaard, maar kan zich nu volledig wijden aan druiventeelt.

wijnvolume
rood.: 3000 liter
wit...: 1000 liter
rosť...: 1500 liter