Domein Hof te Dieren - Wijngaard Graaf van Gelre  
Domein
Hof te Dieren
e-mail
 
Eigenaar: Youp en Riet Cretier
Oppervlakte: 2 ha.
Druivenrassen: regent, johanniter, merzling, rondo, seyval blanc, marechal foch, solaris,VB 32-7, VB 91-26-5, nero, muscat blue, birstaler muscat, poloskeï muscatoly. Demonstratierij met 65 verschillende rassen.
Bezoek: op afspraak, zie gegevens op de website
Adres: Arnhemsestraatweg 14 a, 6953 AX Dieren (+10.9 m. N.A.P)
Tel: 06-22399642 of 0313-632656
E-mail: wijngaard@cretier.nl
Internet: www.domeinhoftedieren.nl/

beschrijving van de wijngaard

Domein Hof te Dieren is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Het ligt op het historische landgoed Hof te Dieren, waarvan de geschiedenis terug gaat tot het jaar 1100.

Ruim 3 hectare terrein is aan drie kanten omsloten door een 2,75 m hoge bakstenen muur. Deze muur dateert van 1885 en is gebouwd om een mesoklimaat te creëren voor de kweek van groente, fruit en diverse soorten planten. Op dit moment is 2 hectare in gebruik als wijngaard en 1 hectare als plantenkwekerij. Juist door de muur is deze locatie uitermate geschikt voor de teelt van (wijn)druiven.

In 2004 is de wijngaard aangelegd met circa 6000 druivenplanten in 14 verschillende soorten. Er is voor een grote verscheidenheid gekozen om het risico van misoogst te verkleinen. Van 10 soorten worden diverse rode, rosé, witte en mousserende wijnen gemaakt. 4 andere soorten zijn speciaal voor consumptie aangeplant. Biologische geteelde Nederlandse consumptiedruiven. De eerste kleine oogst is al in 2005 binnen gehaald. Hiermee hebben we twee bronzen medailles en vier keurzegels gewonnen! De oogst van 2006 beloofd ook weer veel goeds!

De grond is al sinds 1992 SKAL- gecertificeerd. Daarmee hebben de wijn en de druiven het EKO-keurmerk. Er worden alleen biologisch verantwoorde middelen gebruikt en geen kunstmest.

Voor een rondleiding met proeverij van onze bijzondere wijnen, kunt u op afspraak het hele jaar terecht. Tevens verkopen wij diverse soorten druivenplanten, wijngaard- en wijnmaakmaterialen. Gedurende de zomer, herfst en vroege winter zijn er vele soorten milieubewust geweekte aardappelen, groenten, pompoenen en kalebassen te verkrijgen.

wijnvolume
rood.: 50%
wit...: 50%