Wijndomein de Slootgaert  
Wijndomein
de Slootgaert
e-mail
 
Eigenaar: Kees van Westrienen
Oppervlakte: 1,25 ha.
Druivenrassen: regent, rondo, merzling, cabernet cortis en andere witte + blauwe resistente rassen
Bezoek: op afspraak
Adres: Andries Dekkerweg 21, 1738 DJ Waarland (-1.5 m. N.A.P)
Tel: 072 5725794
Fax: 072 5725794
Mobiel: 06 25035530
E-mail: info@wijndomeindeslootgaert.nl
Internet: www.wijndomeindeslootgaert.nl

beschrijving van de wijngaard

Na ruim 6 jaar ervaring opgedaan te hebben bij de Beemster Wijngaard en mijn eigen volkstuin was het voor mij een logische stap om zelf een wijngaard te starten.

Najaar 2002 vond ik het perfecte stukje grond, 1,25 ha in Waarland, een dorpje tussen Heerhugowaard en Schagen. Goede zavelgrond met drainage, perfect voor een wijngaard. Het perceel was erg open, dus na aanschaf in november 2002 is eerst een windsingel aangeplant. Er is gekozen voor 2 verschillende windsingels. De noord- en westzijde bestaan uit coniferen, deze groeien goed dicht en nemen niet te veel ruimte in. De oost- en zuidzijde bestaat uit een windsingel van 2,5 meter breed en bestaat uit 21 soorten bomen en struiken (vooral besdragende).Dit is goed voor een gevarieerd vogel- en insectenleven.

Nu anno 2008 groeit alles zeer goed. Zowel de windsingel als de coniferen zijn geheel uitgelopen en zorgen voor een microklimaat in de wijngaard.

De wijngaard is in vele opzichten veelbelovend voor de toekomst!

NIEUWBOUW
In 2006 van de gemeente Harenkarspel groen licht ontvangen voor de bouwaanvraag 1e fase. De eerste tekening voor de bedrijfsruimte en kas zijn nu in behandeling (eind 2006). Deze bedrijfsruimte is nodig voor de wijnmakerij, instructie- en proeflokaal, magazijn en gereedschapsberging.

2007 heeft zich hoofdzakelijk gekenmerkt door de bouw van de schuur. Deze is inmiddels gereed. Het heeft nog tot september 2006 geduurd voor de bouw echt van start kon gaan.

Het pand staat helemaal, we zijn apetrots. De eerste wijnproeverijen zijn gehouden en zodra alles op orde is gaat de Wijndomein de Slootgaert de publiciteit weer zoeken om de naamsbekendheid nu echt te vestigen en vergroten.

Het is nu voorjaar 2008. We zijn bezig met het terras voor de deur. Er ging maar liefst 12m3 zand onder. De wijnmakerij is eind 2007 in gebruik genomen, de kelder is gevuld. Nog even en het is zomer.

Kijk voor meer informatie op de website van het gezamenlijk initiatief van de Noord-Hollandse wijnboeren ter promotie van de wijnbouw en wijnen in de provincie Noord-Holland. www.noordhollandsewijnboeren.nl.

wijnvolume
rood.: 50%
wit...: 50%