Wijngaard Rubinus  
Wijngaard Rubinus
e-mail
 
Eigenaar: fam Zwaard
Oppervlakte: 350 m˛.
Druivenrassen: rondo, cabernet cortis, solaris, bianca.
Bezoek: op afspraak.
Adres: Accasialaan 10, 5087 KM Diessen (+0.3m. N.A.P)
Tel: 06 10865728
E-mail: siemzwaard@rubinus.nl
Internet: www.rubinus.nl

beschrijving van de wijngaard

Al jarenlang koesterden we een stille wens om eigen wijn te maken. De kans daartoe deed zich voor, toen we in 2000 in Diessen kwamen wonen op een ideale ondergrond, een voormalige bolakker. We plantten ongeveer 20 druiven aan rond onze woning, voornamelijk Rondo. De teelt is biologisch en levert ons elk jaar 25 liter wijn op voor eigen gebruik. De wijnbereiding vindt plaats in een stalen tank met professionele gist.

We werken niet commercieel en hoeven onze rode wijn niet al na een jaar op dronk te hebben, voor de verkoop. Dat geeft ons gelegenheid om Rubinus (Latijn voor robijnkleurig) te maken zoals we hem zelf graag hebben: pas na een paar jaar op dronk. De manier van wijnmaken is gericht op houdbaarheid en daarom anders dan bij veel Nederlandse rode wijnen. Tannines, complexiteit en zuren zijn bij ons welkom, terwijl Rubinus intussen vooral inzetbaar moet zijn aan tafel. Contacten in de Médoc leren ons hoe je dat voor elkaar krijgt.

In 2010 ontstond een klein complex van volkstuinen tussen Diessen en Baarschot. De huidige wijngaard is daar aangelegd op een teeltlaag van licht leemhoudende zandgrond, terwijl de ondergrond wordt gevormd door een goed afwaterende oude dekzandrug in het stroomgebied van de Reusel. De oriëntatie van de rijen is noord-zuid. Caberet Cortis geeft onze Rondo voortaan extra ruggengraat en Solaris is er voor de witte genoegens. Onze vloeibare passie heeft daarmee vaste vorm gekregen, maar de ambities gaan niet verder dan die van een liefhebberij. Want Diessen is geen Pauillac of Ahrweiler, al komen we daar graag.

In 2008 smaakten we het genoegen van aansluiting bij het actieve Gilde van Brabantse Wijnbouwers en mogen we iets terugdoen door de werkgroep vinificatie te trekken.wijnvolume
rood..:
wit..: