Domein Backerbosch  
Domein Backerbosch
 
Eigenaar: Confrérie des Chevalier Backerbosch
Oppervlakte: 2000 m˛
Druivenrassen: optima, helios
Bezoek: Op afspraak
Adres: Rijksweg 9-11, 6267 AC Cadier en Keer (+96.1 m. N.A.P)
Postbus: 1049 / 6201 BA Maastricht
E-mail: info@domainebackerbosch.nl
Internet: www.domainebackerbosch.nl

beschrijving van de wijngaard

De wijnberg bevindt zich aan de rand van Maastricht, links in de hellingen naar Cadier en Keer, direct naast de golfbanen “Het Rijk van Margraten”.

De wijnberg is genoemd naar de Romeinse villa “Backerbosch”, die hier gebouwd werd rond 300 na Christus en waarvan de funderingen zich nog onder de bodem van de wijngaard en de omliggende golfbaan bevinden. De ligging van deze villa was goed gekozen, want vanaf de wijnberg heeft men een prachtig uitzicht op Maastricht.

Tegen de helling van de Keerderberg boven de oude mergelgroeve staan 800 nieuw aangeplante druivenstokken. Twee nieuw ontwikkelde druivenrassen Helios en Optima. Deze rassen zijn in Freiburg (Dtsl.) speciaal ontwikkeld voor de Noordelijke landen. Rassen, die resistent zijn tegen ziekten en meer vocht en minder zon mogen hebben.

Dankzij een gunstig micro-klimaat 100 meter boven het Maastrichts Krijtmergelland, beschermd tegen de felle Oostenwind, door een hoge heuvelrug.

De samenstelling van de bodem, bestaand uit een laagje Limburgse löss, leemlagen, kiezel en daaronder mergel, vormen een ideale voedingsbodem voor de wortels van de druivenstokken.

De jaarlijkse opbrengst van de wijnberg ( 600 tot 1000 flessen) wordt niet commercieel op de markt gebracht, maar verdeeld onder de leden van de Confrérie de Chevaliers de Backerbosch.

Jaarlijks wordt er een Chapitre gehouden, waar de confrčres als wijnbroeder en Grand Maitre, op een traditionele wijze, in de Confrérie worden opgenomen.

wijnvolume
rood.:
wit...: