Wijngaard Paparisa  
Wijngaard Paparisa
geen e-mail
 
Eigenaar: Th. A.J.M. Janssen
Oppervlakte: 150 m2
Druivenrassen: auxerrois, frühburgunder, spätburgunder, dornfelder, kerner
Bezoek: Alleen individueel op afspraak
Adres: Hyacinthstraat 312, 2252 VD Voorschoten (+0.3 m. N.A.P)
Tel: 071 5614128

beschrijving van de wijngaard

Door het enthousisme van Theo Janssen zijn er nu inmiddels meer dan drie wijngaarden in de omgeving van Voorschoten en Leidschendam. Begonnen in de achtertuin met een oude wijnstok wat al snel uitgroeide tot 30 stokken van verschillende rassen.

In 1994 werd op een volkstuinencomplex een tweede wijngaard aanglegd. In de wijngaard staan nu ca. 110 stokken in verschillende soorten , waarvan de belangrijkste de dornfelder is. Op de wijngaard stond een oud schuurtje waaraan de naam is te danken. (paparissa is een schuilhut op Ambon).

De stokken staan op een afstand van 1,25 m bij 1,25 m en er wordt zowel dubbel guyot als cordon gesnoeid. De ligging is mooi beschermd tussen de rozenhagen en een spoordijk.

De wijngaard is een echte voorbeeld wijngaard, zo netjes wordt alles bijgehouden. Daar kan men alleen maar diep respect voor hebben. Niet vanwege het onderhoud, dat kan iedereen wel. Nee , vanwege het feit dat Theo alles zelf bijhoud, ondanks zijn baan en zijn handicap. Hij is namelijk blind en probeer dan maar eens je stokken te snoeien en op te binden.

Wijngaard Paparissa is een voorbeeld van wat er onder moeilijke omstandigheden met veel doorzettingsvermogen bereikt kan worden.

wijnvolume
rood.:
wit...: