small textbig text

reis 15 menu
line

NIEUW-ZEELAND

Nieuw-Zeeland of de officiële naam New Zealand bestaat uit twee langgerekte eilanden met een totale oppervlakte van 270.534 km². Er wonen op dit moment ongeveer 3.7 miljoen mensen. De staatsvorm is een parlementaire monarchie in het Britse Gemenebest. De officiële taal is engels. Wijn kan je er kopen met de Nieuw-Zeelandse dollar = 0,51 euro (2007).

Nieuw-Zeeland ligt in het zuidwestelijk deel van de Grote Oceaan. Het bestaat uit twee bergachtige eilanden, North en South Island, en een aantal kleinere eilandengroepen. 

Zowel North als South Island zijn overwegend bergachtig. Over de gehele lengte van South Island lopen de Southern Alps (Nieuw-Zeelandse Alpen), waarvan het centrale deel uit gletsjers bestaat. In het zuidwesten zijn diepe fjorden gevormd. Alluviale vlakten liggen in het zuiden en oosten {Alluviale bodem ontstaat, wanneer een magmatisch gesteente aan de oppervlakte komt en door erosie afgebroken en verplaatst wordt. Het hieruit ontstane gruisgesteente noemt men ook wel sediment, dat ten dele bestaat uit mineraalassociaties en ten dele ontstaat door tussenkomst van de biosfeer (planten en dieren)}. Op North Island zijn de bergen van vulkanische oorsprong. Door de vele bergen en meren is er jammer genoeg niet heel veel ruimte om wijngaarden aan te leggen en moet de aanplant zo effectief mogelijk gebeuren. Naar het noorden gaat het landschap over in glooiende heuvels. Nieuw-Zeeland ligt in de gematigde zone. Als gevolg van de ligging wordt het klimaat gekenmerkt door een over het algemeen hoge luchtvochtigheid, veel neerslag, die gelijkmatig over het jaar verspreid is, en betrekkelijk kleine temperatuurverschillen tussen dag en nacht en tussen de seizoenen (in het zuiden meer uitgesproken dan in het noorden). De gemiddelde temperatuur in de zomer is 30°C in het noorden en 20°C in het zuiden. Januari en februari zijn de warmste maanden met temperaturen tot wel 30°C in het binnenland en het oosten. De koudste maanden zijn Juni-Augustus waarbij de temperaturen gemiddeld 10°C lager liggen dan in de zomer. Nieuw-Zeeland ligt in de gordel van de westenwinden, zodat door de noord-zuidligging van de gebergten de neerslag in het westen veel hoger is dan in het oosten: op South Island soms meer dan 7600 mm tegen 350 mm aan de oostkant. Ondanks de vrij sterke neerslag heeft het land veel dagen met zon (meer dan 2000 zonuren per jaar) waardoor op veel plaatsen wijnbouw goed mogelijk is. Op dit moment is het totale wijnbouwareaal ongeveer 24.660 hectare wijngaard (schatting) en 540 wijnproducenten.

Aanvankelijk vestigden de kolonisten zich voornamelijk. op North Island, omdat het klimaat zich daar beter leende voor akker- en tuinbouw. Hier vind je dan ook de meeste wijngaarden, die gezien de goede klimatologische omstandigheden steeds betere wijnen voortbrengen. Volgens Ambassador Mister D. Payton is Nieuw Zeeland bekend om de schapen maar zal er in de toekomst veel aandacht zijn voor de ontwikkeling van de wijnbouw. De export steeg tussen 1990 en 2007 van 4 miljoen liter naar ruim 90 miljoen liter. 2002 bijvoorbeeld, was een topjaar, door de mooie zonnige dagen en de koele zeebries tijdens de nachten met een voor toen uitzonderlijk opbrengst. De oogst van 2007 leverde een record opbrengst van 147,6 miljoen liter op.

De meeste druiven worden veelal met de hand geplukt met veel aandacht voor rijpheid en gaafheid. Gezien de kwaliteit van de wijnen die we tijdens een masterclass mochten proeven zijn de woorden van Mister D. Payton geen holle frasen maar zal Nieuw-Zeelandse wijn, net als Nederlandse wijn, door de eigen identiteit, uiteindelijk bekendheid genieten over de hele wereld. 78% van de wijngaarden maakt deel uit van grote ondernemingen of wereldberoemde wijngaarden van over de hele wereld, of zijn beursgenoteerd. Hierdoor is de overlevingskans maar ook zeker het geloof in de kwaliteit van de Nieuw-Zeelandse wijngaardeniers een garantie voor de toekomst.

De wijngaarden op North Island zijn:

 1. Northland
 2. Auckland
 3. Waikato/Bay of Plenty
 4. Gisborne
 5. Hawkes Bay
 6. Wellington

De Wijngaarden op South Island zijn:

 1. Nelson
 2. Marlborough
 3. Canterbury
 4. Central Otago

Namen van enkel vooraanstaande wijnmakers:

 • Framingham - Marlborough Noord eiland
 • Gladstone Vinyard - Walrarapa Noord eiland
 • Alan Mc. Korkindale - Walpara Zuid eiland
 • Matawhero - Gisborne Noord eiland
 • St. Clair - Marlborough - Zuid eiland
 • Cloudy Bay - Marlborough - Zuid eiland
 • Sacred Hill - Hawkes Bay - Noord eiland
 • Glovers Vinyard - Nelson Zuid eiland
 • Church Road - Hawkes Bay Gimblet Gravel Noord eiland
 • Goldwater - Walheke island Noord eiland
 • Voss Estate - Martinborough Noord eiland
 • Felton Road - Zuid eiland (top wijn met schroefdop)

Meest aangeplante druiven:

Riesling, gewürztraminer, sauvignon blanc, chardonnay, shiraz, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir


Ga voor meer informatie over Nieuw-Zeeland naar: www.purenz.com

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina