OOSTENRIJK
Oostenrijk is een republiek, gelegen in het hart van
Europa. Met een oppervlakte van 83.859 vierkante km en ongeveer 8
miljoen inwoners heeft iedereen de ruimte en dat kan je ook terugzien in het vriendelijke en gastvrije karakter van de
Oostenrijkers. Het land is ongeveer twee keer zo groot als
Nederland. Oostenrijk grenst aan Zwitserland, Hongarije,
Slovenië, Slowakije, Liechtenstein, Italië, Duitsland
en Tsjechië. Het hooggebergte heeft toppen van 3800 meter en
een van de bekendste bergen is de Grossglockner. In de bergen
heerst het hoogbergklimaat en in het lager gelegen heuvelland en
de laagvlakten heb je de overgang naar een landklimaat. Meer naar
het zuiden lijkt het meer op een mediterraan klimaat met mooie
zomers en weinig regen. In het westen valt meer regen. In het
voorjaar heb je vooral in het noorden te maken met warme droge
föhnwinden die door de Alpen waaien, waarbij de temperatuur
in korte tijd kan oplopen van 10 naar 15°C. Oostenrijk is
een vakantieland bij uitstek, omdat je het gehele jaar door kunt
genieten van de prachtige natuur en het culinaire aanbod met
prachtige wijnen.
Oostenrijk is een overzichtelijk wijnland. De 48.000 ha die
met wijnstokken bebouwd zijn, worden door ongeveer 32.000
wijnboeren bewerkt. Ongeveer 6.500 bedrijven bottelen hun wijnen
zelf. De andere boeren leveren hun druiven af bij
wijncoöperaties of bij wijnbottelarijen.
De bodem
De zeer verschillende bodemsoorten vormen het karakter van de
Oostenrijkse wijnen. In het Weinviertel en in het Donaudal
domineert bijvoorbeeld löss. Bij Krems, Langenlois en in de
Wachau overheersen primaire rotsgesteenten, terwijl in de
Thermenregion vooral leem-en kalkbodems te vinden zijn. Ook in
Wenen, Carnuntum en in Burgenland is er een grote diversiteit aan
bodemsoorten: hier komt leisteen voor, maar ook leem, mergel,
löss en zuivere zandbodem. In Steirmarken vindt men
overwegend bruine aarde, conglomeraat- en vulkaanbodems.
Het klimaat
De Oostenrijkse wijnbouwgebieden liggen allemaal in de
gematigde klimaatzone tussen de 47e en 48e
breedtegraad, wat vergelijkbaar is met Bourgogne. Warme zonnige
zomers en lange milde herfstdagen en koele nachten zijn typisch voor
de meeste wijnbouwgebieden.
De jaarlijkse neerslag bedraagt in het oosten ongeveer 400
millimeter per jaar, in Steiermarken kan het 800 millimeter of
meer per jaar zijn. Het klimaat in de wijnbouwregio’s wordt
sterk beïnvloed door de Donau, die het zonlicht weerkaatst en
waardoor al te grote temperatuurschommelingen minder vaak
voorkomen. Datzelfde geldt voor de Neusiedlersee: aan de oevers
van dit meer rijpen tot diep in de herfst druiven voor Beeren- en
Trockenbeerenauslewijnen. De meeste Oostenrijkse wijngaarden
liggen op een hoogte van 200 meter. De hoogstgelegen wijngaarden
bevinden zich in Steiermarken op ongeveer 560 meter.
Wijnbouw regio’s en gebieden
De Oostenrijkse wijnbouw is geconcentreerd in de oostelijke
deelstaten Neder-Oostenrijk, Burgenland, Steiermarken en
Wenen. In de wijnwetgeving worden 4 grotere wijnbouwregio’s van
verschillende grootte onderscheiden:
44.560 ha
|
Wijnbouwregio Weinland Österreich (de deelstaten
Neder-Oostenrijk en Burgenland)
|
3.290 ha
|
Wijnbouwregio Steiermark
|
680 ha
|
Wijnbouwregio Wien
|
20 ha
|
Wijnbouwregio bergland Österreich (de deelstaten
Opper-Oostenrijk, Salzburg, Carintië, Triol en
Vorarlberg)
|
Binnen de eerste 3 regio’s zijn 16 officiële
gebieden met een herkomstbenaming voor Qualitäts- en
Predikatsweine.
Niederösterreich (30.000 ha)
|
Burgenland (14.560 ha)
|
Weinviertel (15,892 ha)
Wachau (1,390 ha)
Kremstal (2,175 ha)
Kamptal (3,868 ha)
Traisental (682 ha)
Donauland (2,732 ha)
Carnuntum (891 ha)
Thermenregion (2,332 ha)
|
Neusiedlersee (8,326 ha)
Neusiedlersee-Hügelland (3,911 ha)
Mittlerburgenland (1,877 ha)
Südburgenland (448 ha)
|
Steiermark (3.300 ha)
|
Wenen (678 ha)
|
Südsteiermark (1,741ha)
Süd-oststeiermark (1,119 ha)
Weststeiermark (432 ha)
|
Wenen (678 ha)
|
De Oostenrijkse wijnwetgeving
De basis van deze wetgeving is de Europese wijnwetgeving. De
belangrijkste principes zijn de gecontroleerde herkomst, de
opbrengstbeperking per ha, de kwaliteitsniveaus en de
kwaliteitscontrole door de staat. In Oostenrijk geldt voor Land-,
Qualitäts- en Prädikatswein een algemene
opbrengstbeperking per ha. van 9.000 kilo oftewel 6.750 liter per
ha. Oostenrijkse Qualitätswein en Prädikatswein worden
door de staat dubbel gecontroleerd: het controlenummer op het
etiket en de rood-wit-rode banderol zijn hiervan de duidelijkste
kenmerken op de fles. Voor het bepalen van de kwaliteitscatogorie
is het suikergehalte van de most, uitgedrukt in Klosterneuburger
Mostwage (KMW) doorslaggevend.
Herkomst en kwaliteit:
Bij tafelwein luidt de gebiedsaanduiding Österreich, bij
landwein wordt een van de vier wijnbouwregio’s genoemd:
Weinland Österreich (deelstaten Neder-Oostenrijk en
Burgenland) Steierland, Wein of Bergland Österreich. De
herkomst van Qualitäts- of Prädikatswein wordt met de
naam van een wijnbouwgebied aangeduid.
Oostenrijk heeft vier DAC (Districtus Austriae Controllatus): Kremstal (2007), Weinviertel (2003), Mittelburgenland (2006) en Traisental (2007).
Veel voorkomende druivensoorten in Oostenrijk
Druiven voor witte wijn [ 75% ]
grüner veltliner [36%]:
Oostenrijkse specialiteit, met een uitgesproken,
fruitig-pittig bouquet, licht peperige smaak, fris en
levendig.
welschriesling [9%]:
Een zachte aromatische geur met een fijne appelgeur, licht en
slanke structuur, rassig zuur.
müller Thurgau(Rivaner) [6,8%]:
Decent licht muskaatachtig bouquet, mild met zacht bloemige
fruitigheid.
weissburgunder (Pinot Blanc) [6%]:
Compact, nootachtig aroma, krachtig, uitgebalanceerd en
harmonisch.
riesling (Rheinriesling) [3,4%]:
Elegant en complex, met een geur van steenvruchten, rassig en
delicaat met een klassieke fruitigheid.
neuburgunder [2,3%]:
Uitgebalanceerd, decent notenaroma, zacht en met een vol
cachet.
chardonnay (morillon, feinburgunder)
[0,9%]:
Rassig, met een cachet van groene appels, geeft een frisse wat
stalige wijn met een fijn zuur.
sauvignon blanc (muskat-sylvaner) [0,7%]:
vlierbloesemgeur, grasachtig aroma met een zeer typisch
karakter.
In overeenstemming met de uitgebreidevariatie in het Oostenrijkse
wijnlandschap zijn o.a. ook nog volgende witte wijnsoorten van
balang: bouvier, frühroter veltliner, muskat ottonel, roter
veltliner, grauburgunder (ruländer, pinot gris), traminer,
zierfandler, rotgipfler, gelber muskateller.
Rode druivensoorten [25%]
blauer zweigelt (rotburgunder) [8%]:
vol en krachtig met een pregnant kersaroma.
blaufränkisch [5%]:
vol, krachtig, met goed zuur en goede tanninestructuur, erg
fruitig, fluweelachtig.
blauer portugieser [5%]:
fruitig en mild, zuurarm, laag alchoholgehalte.
st.laurent [0,9%]:
fluweelachtig droog, fijne volle smaak met aangenaam zachte
tannine.
blauer burgunder (Pinot Noir) [0,7%]:
rond fluweelachtig, en harmonisch, rijk aan extract.
Verder zijn ook nog de volgende rode wijn soorten van belang:
blauer wildbacher (schilcher), blauburger, canermet sauvigon,
merlot
Diverse links naar Oostenrijk:
Oostenrijkse wijnshop Oostenrijkse wijnen
Maria Wilhelmer Wine marketing Oostenrijk
Attersee Reblaus Wine Oostenrijk
Wine From Austria Alle wijninformatie op rij
Paul Vetter wijnen Wijn uit Oostenrijk
Weinhaus Zur Gemütlichkeit Import van wijn uit Oostenrijk
AT & PC Austria Tourist & Publicity Consultant
Wine Marketeers Importeur Oostenrijkse wijn
Oostenrijkse wijnwetgeving
bron: brochure wijnland oostenrijk - cultuur die je proeft.
|