small textbig text

terug naar proeverij menuterug naar proeverij menu

Wijnen van Nederlandse bodem

Het was de ultieme uitdaging, een proeverij van Nederlandse wijnen met een paar wijnvrienden. Hoewel er al weer vele jaren volop wijnbouw wordt bedreven in Nederland heeft het toch enige tijd geduurd alvorens hiermee een proeverij te organiseren. De afgelopen vakantie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik in het bezit kwam van een paar mooie en vooral interessante Nederlandse wijnen. Nu eens niet de klassiekers uit het Limburgse maar een paar nieuwe sterren aan de vooravond van het succes der Nederlandse Landwijn.

Zoals bij alle proeverijen zijn de verwachtingen hoog gespannen en ik moet bekennen dat ik zelf best een bepaalde spanning voelde. Om de smaak papillen even te laten wennen aan de smaak van wijn beginnen we met een glas Cremant van Dr. Gustav Schneider uit ZunZingen in het Duitse wijngebied Baden. De reden van deze keuze was voortgekomen uit de eigenzinnige aanpak van deze Duitse wijnmaker waarbij een perfect glas wijn ontstaat. Hij had een Hollander kunnen zijn. Hieronder een uiteenzetting van het verdere verloop van de proeverij.

klik voor vergroting

Volgorde van de genoten wijnen tijdens de proeverij:

  1. Wijngaard de Wageningse Berg, Bianca / Muskaat 2003 (wit)
  2. Domein de Vier Ambachten, rosé 2002
  3. Wijngaard Hof van Twente, īt nieuwland rosé 2003
  4. Wijngaard Wedichem, Regent 2003 (rood)
  5. Wijngaard De Vuurlijn oogst 2003 (wit en rood)

Als voorbereiding op de proeverij heb ik de wijngaardeniers persoonlijk aangeschreven om meer informatie te verkrijgen van de betreffende wijnen. Fred Lorsheijd van Domein De Vier Ambachten vertelde over zijn rosé het volgende: De Rosé is gemaakt van deels pinot noir, Florental (geeft wijn als Gamay), wat Landal, Plantet, Chambourcin en een kleien hoeveelheid cabernet sauvignon, deels gemaakt via maceration carbonique. De wijn is droog gevinifieerd.

Roelof Visscher van Wijngaard Hof van Twente schrijft het volgende. De rosé is een Regent rosé en is gemaakt van de voorloop van de rode wijn, echt het beste vocht wat er bestaat dus. Het is een qua kleur erg lichte rosé geworden die fruitig van smaak is en erg droog is gemaakt. Er is dus bijna geen restsuiker meer. Er is slechts 400 liter van deze rosé gemaakt en op dit moment is alles verkocht, geniet er dus extra van.

Johan van Elten van Wijngaard Wedichem schreef over zijn wijn: Mijn Regent is vrij droog en zal dus wel aan het eind in de rij te proeven wijnen thuis horen. Zelf vind ik dat de wijn nog te jong is om nu te drinken, hij zal over 2 á 3 jaar zeker beter smaken. Dit jaar (2004) wil ik deze wijn nog niet laten keuren. Ik ben erg benieuwd wat de uitslag van de proeverij zal zijn.

Jan Oude Voshaar van Wijngaard De Wageningse Berg heeft geen reactie gegeven. Dat vinden wij eigenlijk erg jammer maar ook weer positief omdat we de betreffende wijn nu onbevooroordeeld gaan proeven.

Jan Schake van Wijngaard De Vuurlijn heeft voor de proeverij zelf twee van zijn wijnen van de oogst 2003 meegenomen. Jan staat nog aan het begin van zijn wijngaardeniers bestaan en is vanaf 1999 actief bezig met wijnbouw. Tijdens een kleine discussie is het duidelijk dat je door ervaring en scholing uiteindelijk het juiste nivo kunt bereiken. In de ons omringende landen is veelal een wijnbouw traditie van tientallen en soms honderden jaren, er is dus nog een lange weg te gaan.

We hebben tijdens de proeverij het 100 punten systeem gekozen omdat daarin veel ruimte is om onze indrukken weer te geven.

De Bianca Muskaat van Wijngaard de Wageningse Berg wordt door iedereen erg positief ontvangen. De geur was aan het begin middelmatig maar nadat de temperatuur rond de 15 graden was kwam de wijn mooi en zuiver over. De Kwaliteit is eerlijk en het karakter is fruitig te noemen. De lengte van de geur was tamelijk kort. De smaak was aangenaam, droog met een licht fris aangename zuurgraad. Het is een mooie kristal heldere lichtgele wijn met een eerlijke niet al te lange afdronk. Een echt mooie wijn die als voorbeeld kan dienen van hoe een witte Nederlandse wijn kan worden gemaakt.

De echte Nederlandse witte landwijn van De Vuurlijn heeft een bijzonder karakter. De specifieke geur in deze wijn is niet direct te omschrijven, maar wel heeft iedereen een goed en eerlijk beeld van deze wijn. Volgens een van de deelnemers is dit misschien wel de typisch Nederlandse landwijn smaak. De wijn is helder en zuiver, heeft een redelijk lange afdronk en komt plezierig over. Goed gekoeld drinken is wel een voorwaarde.

De rosé van Domein de Vier Ambachten Heeft een bijzonder plezierige geur, fruitig en relatief lang, met voldoende intensiteit. De smaak is goed mooi droog en soepel. De kleur is voor een rosé vrij donker en komt overeen met een pinot noir uit de Elsaz of een Gamay wijn zoals Beaujolais. Dat mag Fred Lorsheijd opvatten als een groot compliment. De recensies zijn zeer lovend en het was wel duidelijk dat Fred fantastische wijn kan maken.

De rosé van Wijngaard Hof van Twente is een belevenis op zich. Zoals de wijnmaker zelf al aangeeft gaat het hier om een speciale wijn die is gemaakt van de voorloop van de rode wijn. Ook geeft de gebruikte smalle 0.5 liter fles met het fraaie etiket een bijzondere uitstraling. De geur is verfijnd, subtiel en plezierig. De smaak is in tegenstelling tot de opgave van Roelof Visscher niet echt droog te noemen maar deze rosé is wel heerlijk fris rijk en intens. Het is een prettige wijn die licht filmend overkomt. De kleur is heel licht rosé tegen zalm aan en is echt kristal helder. Het is een wijn die aangeeft dat de kwaliteit van de wijnmaker ons nog veel te bieden heeft. Als deze rosé al zo bijzonder is dan mag je veel verwachten voor de toekomstige Nederlandse wijnen van Wijngaard Hof van Twente.

Nu is de beurt aan de Regent van Johan van Elten van Wijngaard Wedichem. Bij het inschenken kwam de uitbundige geur je al tegemoet. De eerste opmerkingen waren duidelijk -een echte wijn- wat een mooie geur- lijkt wel een Franse wijn - De wijn is aangenaam van geur is erg intens, eerlijk en zeer fruitig met iets van kruiden. De smaak is perfect ook al vind Johan zelf dat hij nog niet op dronk is. Het is een rondborstige volle wijn die bij de aanwezigen respect afdwingt. Deze wijn heeft duidelijk body met ronde tannines en in de smaak vind je vooral rood fruit zoals bessen en iets van kersen. De afdronk is redelijk lang en plezierig. Deze wijn doet verlangen naar een volgend glas en een volgend. De kleur is intens scharlakenrood met een paarse gloed aan de rand, helder en zuiver. Een goede begeleider van wild gerechten, een echte wijn die van een maaltijd een feest maakt.

De rode landwijn van de Vuurlijn heeft een eigen geur die door ons niet direct is te plaatsen. Je herkent wel duidelijk rood fruit en een lichte kruidigheid. De wijn is toegankelijk en is volgens Jan Schake al duidelijk verbeterd met een jaar terug. De smaak is niet onaangenaam, heeft een eigen karakter en is moeilijk te associëren met reguliere wijnen uit de ons omringende landen. Is dat nou de typische Nederlandse smaak, net zo typisch als de Retsina wijnen uit Griekenland? Ik heb deze wijn nog twee dagen na de proeverij geproefd en moet bekennen dat deze niet was geoxideerd en smaakte, weliswaar gekoeld nog goed en zuiver. Een wijn die duidelijk op de goede weg is.

Deze proeverij heeft bij de aanwezigen een goed beeld geschetst van de potentie van de Nederlandse wijn. De verwachtingen waren hoog gespannen en daarbij hebben de wijnen ruimschoots voldaan aan de hoge eisen die het proefpanel aan wijn stelt. Wijnbouw in Nederland is dus echt mogelijk.


klik hier voor fotoīs van de proeverij - Commentaar van een deelnemer


Links naar de Wijngaarden:

  • Biologische Wijngaard Wageningse Berg
  • Domein de Vier Ambachten
  • Wijngaard Hof van Twente
  • Wijngaard Wedichem
  • Wijngaard De Vuurlijn