small textbig text

reis 24 menu
line

ROEMENIË

Roemenië is een land dat gelegen is in zuid-oost Europa en wordt begrensd door Hongarije, Moldavie, de Ukraine, de zwarte zee en het voormalig Joegoslavie en aan de Bulgaarse grens de rivier de Donau. De bergketens van de Karpaten en de Transsylvanische Alpen verdelen het land in een noord-westelijk berggebied en in een zuid-oosterlijke laagvlakte. Roemenië heeft een gematigd landklimaat met een lang en zacht voor- en najaar. In het zuiden en in het oosten aan de zwarte zee telt men meer zonuren dan in ons land.

Roemenen zijn erg gastvrije en vriendelijk en de taal en cultuur is van Romaanse afkomst. Het land heeft een zeer oude wijnbouwtraditie en wijncultuur die al bestond ver voor onze jaartelling. Het land heeft al eeuwenlang prachtige wijnen voortgebracht. In de 17e eeuw werden de Roemeense wijnen aan de Europese hoven en in kerkelijke kringen geschonken en zelfs de Oostenrijkse keizer had hier zijn eigen wijngaarden. Niet zo verwonderlijk want de klimaatologische omstandigheden en de bodemgesteldheid zijn geschikt om er druiven te laten groeien waarvan men uitmuntende kwaliteitswijnen maakt.

De wijnbouw was en is een belangrijk onderdeel van de Roemeense landbouw. Momenteel is Roemenië een van de 10 grootste wijnproducenten ter wereld, met meer dan 330.000 hectaren aanplant. Hier zijn momenteel een miljoen mensen werkzaam.

De hoge kwaliteit van de Roemeense wijnen is met name te danken aan vooruitstrevende wijnbedrijven, zoals ‘Vinterra International SA’ in Boekarest met ongeveer 230 hectare wijngaard. Het is een een Roemeens-Nederlandse Joint Venture die inmiddels haar wijnen over de gehele wereld verkoopt. Men weet er de oude traditie van het wijnmaken te combineren met moderne wijnmaakmethoden wat zorgdraagt voor mooie rode fruitrijke wijnen die je makkelijk 5 tot 8 jaar kan opleggen.

Roemenië hanteert een door de Europese Unie erkende ‘Appellation Controlee’ classificatie voor kwaliteitswijnen.

wijnklassen:

 • VM – tafelwijn
 • VMS – superieure tafelwijn
 • VS – vin de pays
 • DOC - Hogekwaliteitswijnen met herkomstbenaming en kwaliteitsgraden (min. 180 gr suiker)
 • DOC-CMD - Hogekwaliteitswijnen met herkomstbenaming en kwaliteitsgraden - geoogst op volle rijpheid, min. 187 gr suiker
 • DOC-CT - Hogekwaliteitswijnen met herkomstbenaming en kwaliteitsgraden – late oogst, min. 220 gr suiker
 • DOC-CSB - Hogekwaliteitswijnen met herkomstbenaming en kwaliteitsgraden - geoogst als de druiven uitgedroogd zijn, min. 240 gr suiker en edelrot

Wijnstreken:

 • De Transsylvanische Hoogvlakte (9000 à 12.000 ha)
 • De heuvels van Moldavië / Moldovei (50.000 à 80.000 ha)
 • Muntenia en Oltenia (80.000 à 100.000 ha)
 • Banat/Zonei de Vest (3000 à 5000 ha)
 • De districten Crisana en Maramures (8000 à 12.000 ha)
 • De heuvels Dobroesja /Dobrogea en de Donauterrassen (22.000 à 25.000 ha)

Diverse aangeplante druivensoorten:

Sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, chardonnay, pinot grigio, feteasca neagra

Meer informatie over Roemeense wijnen:

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina