small textbig text

reis 6 menu
line

THAILAND

Zo'n 15 jaar geleden voorzag Zijne Koninklijke Hoogheid Bhumibol Adulayadej dat het telen van druiven en de productie van wijn in Thailand mogelijk moest zijn. De koning gaf opdracht aan de Kasetsart University in Bangkok en de 'Royal Project Foundation' in Chiangmai om te onderzoeken of de teelt van druiven en het produceren van wijn in Thailand levensvatbaar zouden kunnen zijn. Met meer dan 400 druivensoorten uit AustraliŽ, Duitsland en de Verenigde Staten werd geëxperimenteerd. Na 12 jaar onderzoek en ontwikkeling werd dit project succesvol afgerond.

In 1992 gaf de Thaise overheid toestemming om wijn te produceren. De wijnproducerende bedrijven moeten voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder het gebruik van moderne apparatuur en processen, het gebruik van hoge kwaliteit druiven, de grootte van de wijngaard moest minstens 100 RAI (16 hectare) beslaan en de wijngaard moest in bezit zijn en onder controle staan van de wijnerij. Dit alles om de kwaliteit van de wijnen te waarborgen. In 1993 begon Dr. Charijudh Kanasuta een wijngaard in de provincie Loei. Ingenieurs van de koning kwamen wekelijks langs om de werknemers de druiventeelt bij te brengen. Maar omdat het maken van wijn eerder een kunst is dan een wetenschap werden Franse experts ingehuurd om de wijnerij te leiden. In 1995 ontving Château De Loei het predikaat 'good quality wine' van de Thaise overheid.

Château de Loei Chenin blanc wordt geproduceerd in een wijnerij die midden in de wijngaard ligt. De wijngaard ligt in het Phurua Highland District in de Provincie Loei in het Noordoosten van Thailand. De heuvels van Phurua liggen zo'n 600 tot 800 meter boven zeeniveau. De grond is zandig en het klimaat is gematigd en vrij constant. De omstandigheden zijn vergelijkbaar met gebieden rond Montpellier in Frankrijk en uitstekend geschikt voor de productie van wijnen. De wijngaard beslaat zo'n 120 hectare. In 1998 heeft Château de Loei 100.000 witte wijnen gebotteld. Vanaf september zal er in beperkte hoeveelheid rode Shiraz-wijn beschikbaar zijn. Een leuk en interessant gegeven is dat de oogstjaren van de wijnen een datum hebben die voor ons in de toekomst ligt. Zo draagt de oogst van 2000 in Thailand het jaartal 2543 op het etiket. Dit is terug te voeren op het feit dat de jaartelling startte bij de geboorte van Boeddha, 543 jaar eerder dan Jezus Christus.

Er zijn nog meer wijngaarden in Thailand: in het district Nakhon Ratchasima, op de hellingen van de heuvels boven de Kwai rivier, en 70 km ten zuidwesten van Bangkok, aan de Golf van Thailand vinden we nog een belangrijke wijngaard van de familie Khun Chalerm Yoovidhhya. De naam van de wijngaard is Siam Winery en werd opgericht in 1982 en is gelegen in Samutsakhon. De belangrijkste druivenrassen, beide Vinifera rassen, zijn de Malaga blanc en de Red Pok Dum , welke groeien tussen de rivieren Taicheen en Meklong. Elke rij wijnstokken wordt gescheiden door kanalen. Het grootste deel van het werk in de wijngaard wordt verricht met behulp van kleine bootjes. Daarom wordt deze wijngaard ook wel de "drijvende wijngaard van Thailand" genoemd. Bijzonder aan de Siam Winery is, dat er twee oogsten per jaar per wijnstok zijn.

Kijk voor meer informatie bij:

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--ArgentiniŽ--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina