small textbig text

Washington State Wine Country

Kwaliteit, diversiteit, waardevol, innovatief en spirit zijn termen die de wijnbouw in Washington State het best beschrijven. Wijnbouw in Washington, dat klinkt voor velen als een verrassing. Maar deze noordoostelijke, aan Canada grenzende staat heeft heel wat meer te bieden dan alleen het regenachtige zeeklimaat van de hoofdstad Seattle. Want iets verder landinwaarts ligt, comfortabel door het Cascade-gebergte tegen de elementen afgeschermd, de Columbia valley. Een gebied dat op dezelfde geografische hoogte ligt als Bourgogne en de Bordeaux. Wijnbouw hoeft hier dus eigenlijk geen verrassing te heten; het ligt zelfs voor de hand! Columbia valley is een uitgestrekt gebied van 200 bij 200 kilometer, dat tevens de kleinere wijnbouwgebieden van Yakima Valley en Walla Walla omvat. De grote diversiteit aan microklimaten geeft de mogelijkheid om veel soorten druivenrassen goed te laten gedijen.

De wijngaarden van Columbia Valley liggen in de regenschaduw van de Cascade Mountains. Per jaar krijgen ze 20-30 cm neerslag, een minimale hoeveelheid, waardoor men irrigatie moet toepassen om de kwaliteit van de druiven te kunnen garanderen.

Door de noordelijke ligging krijgt de Columbia Valley tijdens het groeiseizoen dagelijks gemiddeld 17.4 uur zon (twee uur meer dan de Californische appellaties). Deze extra uren zorgen ervoor dat de druiven het juiste suikergehalte kunnen ontwikkelen.

Een aantal vooraanstaande Amerikaanse wijnbouwers realiseerde het potentieel van dit gebied waarop dit moment ongeveer 240 wijngaarden zijn ontwikkeld met een potentieel van $2.4 billion. Begin jaren negentig zijn zij bewust gaan investeren in kwaliteit en inmiddels slepen wijnen uit de Columbia valley prijzen in de wacht en geldt Washington, na Californië, als de tweede wijnstaat van de VS.

Zowel de warmteminnende merlot als de koudebestendige Riesling doen het hier uitstekend. Samen met uiteenlopende andere variëteiten zoals chardonnay, cabernet sauvignon en Sémillon leveren zij een keur aan mooie gebalanceerde wijnen op met veel fruit en natuurlijke zuren, die zelfs de kieskeurigste Europeaan kunnen bekoren! Tijdens een proeverij in Amsterdam heb ik de wijnen van Chateau Ste. Michelle (opgericht in 1934) mogen proeven en ik moet toegeven, dat deze zeer bijzonder zijn en in mijn beleving meer diepgang hebben dan de Californische soortgenoten.

Washington State Appellations

De regio bestaat uit vijf hoofd gebieden, American Viticultural Areas (AVAs) - Yakima Valley, Walla Walla Valley, Columbia Valley, Puget Sound en Red Mountain -

YAKIMA VALLEY - gestart in 1983

WALLA WALLA VALLEY - gestart in 1984

COLUMBIA VALLEY - gestart in 1984

PUGET SOUND - gestart in 1995

RED MOUNTAIN - gestart in 2001