small textbig text



line

Bij het zelf maken van wijn komen heel veel vragen naar voren. Op al die vragen is een antwoord te bedenken maar er is slecht een gulden regel die alle ingewikkelde vraagstukken heel wat makkelijker maakt; zorg voor optimale hygiëne. Je kunt alles doen volgens het werkschema, maar als je de hygiëneregels aan je laars lapt dan is de slagingskans om een zuivere en heldere wijn te verkrijgen erg klein geworden.

Wat je allemaal nodig hebt om wijn te maken en wat je stap voor stap moet doen, kan je uit het werkschema halen. De middelen kan je eventueel aanschaffen bij Brauwmarkt in Nederland http://www.braumarkt.com of Brouwland in België http://www.brouwland.com Je kunt daar ook boekjes kopen met een meer gedetaileeerde weergave van het wijnmaakproces.

Het maken van witte wijn

Plukken van de druiven

  1. ontstelen, waarbij alleen onaangetaste druiven mogen worden gebruikt.
  2. kneuzen van de druiven (met kneuzer of stamper)
  3. opvangen in een kunststof vat of ton (open aan de omgeving)
  4. toevoegen van pecto enzyme II super (3gr/10 liter)
  5. toevoegen van sulfiet (40 miligram/liter = 0.04 gram/liter)
  6. 12 uur laten weken (afdekken met gaasdoek of theedoek tegen fruitvliegjes)
  7. persen van de druivenmassa en opvangen in kunststof vat met waterslot en kraan
  8. sap 24 uur laten staan om te bezinken
  9. sap overhevelen in schoon vat met waterslot
  10. toevoegen van gistvoedingszout Nutrisal Vinoferm (3-6 g/10 liter)
  11. gist toevoegen (bijvoorbeeld Bioferm Blanc of Siha 7)
  12. eventueel kristalsuiker toevoegen (vlgs Oechsle tabel)
  13. twee weken laten staan bij 15° tot 17°C
  14. overhevelen in glazen gistingsfles(sen) of rvs tank (goed afvullen)
  15. toevoegen van sulfiet (40 miligram/liter = 0.04 gram/liter)
  16. onder waterslot zetten
  17. aantal maanden laten rusten en bezinken
  18. eventueel overhevelen naar schone fles(sen), toevoegen sulfiet
  19. bottelen
  20. laten rusten
  21. genieten van het eindresultaat

Het maken van rode wijn

Plukken van de druiven

  1. ontstelen, waarbij alleen onaangetaste druiven mogen worden gebruikt
  2. kneuzen van de druiven (met kneuzer of stamper)
  3. opvangen in een kunststof vat of ton (open aan de omgeving)
  4. toevoegen gistvoedingszout Nutrisal Vinoferm (3-6 g/10 liter)
  5. toevoegen van gist† (bijvoorbeeld Bioferm Rouge of Siha 7)
  6. toevoegen pecto enzyme II super† (3gr/10 liter)
  7. toevoegen rohament P†Super voor extra kleurextractie (5gr/10 liter)
  8. GEEN SULFIET toevoegen !!!!
  9. eventueel kristalsuiker toevoegen (vlgs Oechsle tabel)
  10. zorg dat de toe te voegen gist dezelfde temperatuur heeft als de most
  11. vat afdekken met kaasdoek of theedoek tegen fruitvliegjes
  12. laten gisten op 25°C
  13. regelmatig doorroeren van de druivenbrij, onderdompelen hoed
  14. 7 á 8 dagen laten weken en gisten (afhankelijk van de kleur
  15. persen in kunststof vat
  16. sulfiet toevoegen (40 miligram/liter = 0.04 gram/liter)
  17. in glazen gistingsfles(sen) of rvs vat overtappen (goed afvullen)
  18. onder waterslot zetten
  19. na 1 maand overhevelen naar schone fles(sen) met waterslot, opnieuw toevoegen sulfiet (40 miligram/liter = 0.04 gram/liter)
  20. aantal maanden laten rusten en bezinken
  21. bottelen
  22. laten rusten
  23. genieten van het eindresultaat

Diverse interessante onderwerpen bij de wijnbereiding

  • Vinometer: -om het alcoholgehalte (in volumeprocenten) van de betreffende wijn te bepalen-
  • Gisting: -diverse gistingsmethoden op een rij-
  • Wijn aroma: -diverse wijnaromaīs weergegeven in het aromawiel-
  • Zuren: -verschillende zuren in de wijn-
  • Enzymen: -de rol van enzymen bij de wijnbereiding-
  • Wijnfouten: -welke afwijkingen of fouten in de wijn-
  • CaloriŽn: -hoeveel caloriŽn zit er in een wijn-
  • Houttonen: -houtlagering of houtsnippers-
  • Oechsle tabel: -link naar de Oechsle tabel om de zoetgraad van de most vast te stellen-
  • Het woud van regels en wetten: -wet- en regelgeving-
  • Middelen om wijn te maken: -Braumarkt, wijn, bier, en likeur maken-
  • Middelen om wijn te maken: -Unicum Fermentum, wijn, bier, azijn, likeur maken-
  • Winemaker: -Een computerprogramma om toevoeging te bepalen-