EDUCATIE

Per 1 september 2003 ben ik aangesteld als docent organoleptiek – analytisch (blind)proeven – bij de opleiding tot Vinoloog van De Wijnacademie in Maarn. Gedurende een jaar probeer ik de vinologen in spe te leren hoe zij ondermeer karakteristieke druivenrassen, herkomstlanden, gebieden en oogstjaren, door middel van analyseren, reduceren, deduceren en concluderen blind in een authentieke wijn kunnen proeven, herkennen en benoemen.

In maart 2000 werd ik aangesteld als docent vinologie aan de Hotelschool Den Haag, een Internationale Hogeschool voor Hotelmanagement, die gezien wordt als een van de meest gerenommeerde instituten van dit type in de wereld. Vanwege de steeds verdere uitbreiding van werkzaamheden voor mijn bedrijf Wine PEP Talk, waardoor het voor mij meer en meer onmogelijk werd de benodigde en vereiste tijd vrij te maken t.b.v. van mijn aanstelling aan de Hotelschool Den Haag, heb ik het College van Bestuur verzocht mijn aanstelling per 1 april 2006 te beëindigen.

Als gastdocent ben en blijf ik echter actief bij alle Hogere Hotelscholen in Nederland.

Op dit moment telt Nederland drie mensen die in het bezit zijn van het allerhoogste wijndiploma in ons land, Magister Vini. De Wijnacademie heeft met ingang van 2009 het begeleidingstraject naar het examen voor dit diploma op zich genomen. De Stichting Magister Vini en De Wijnacademie hebben mij gevraagd de algehele coördinatie en begeleiding, plus het onderdeel proeftechniek gedurende twee jaar te gaan verzorgen. In totaal zal de groep kandidaten, bestaande uit 13 gediplomeerde vinologen, in twee jaar tijd 12 keer bij elkaar komen om zich voor te bereiden op het examen. Kandidaten voor het vinologenexamen moeten voor de verschillende theoretische modules ondermeer allerlei feitjes leren en tijdens het proeftechnische examen de wijn analyseren om tot een juiste herkomst ervan te komen. Bij het examen Magister Vini gaat het allemaal heel anders. Daar wordt er juist getoetst op hetgeen je in de praktijk met een bepaalde wijn kan doen. Marketing, inkoop, verkoop, proeven, het komt allemaal aan de orde. Met als doel een allrounder in de wijnhandel te worden. Naast de vijf module-examens wordt elke kandidaat ook beoordeeld op een scriptie, die drie maanden na het laatste module-examen ingeleverd dient te zijn.

Daarnaast verzorg ik op (uw eigen) locatie wijncursussen op diverse niveaus en over uiteenlopende thema’s voor particulieren en voor bedrijven. Desgevraagd verzorg ik ook voor kleinere of grotere groepen – vrienden, collega’s etc. – een proeverij of cursus . Dat kan een of meerdere dagdelen omvatten, serieus en professioneel, of juist meer gezellig en informeel zijn, één gebied, land of druivenras, of juist een veelvoud van dat alles omvatten. Kortom, dit alles kan geheel en al worden ingevuld naar uw eigen voorkeuren en wensen.