COLUMN december 2008

Recessie

Column Frank Jacobs

Omvallende banken, de beurskoersen diep donkerrood, het beleggersbloed loopt door de straten. De crisis is in oktober heviger dan ooit en het woord recessie ligt op ieders lippen. Al snel komen de eerste e-mails en telefoontjes binnen met de vraag of het nu wel, of juist niet het goede moment is om wijnen op de veiling aan te bieden. Tja, moeilijke vraag, de totale internationale markt is ongekend chaotisch, dus ook de wijnmarkt. “Voorspellen is lastig, zeker als het de toekomst betreft,” antwoord ik dan ook meestal met een schouderophalen. Toch was het feit dat de Liv-ex 100 – een elektronische marktplaats voor de wijnhandel waar middels een lijst van de meest gezochte 100 topwijnen nauwkeurig de prijsfluctuaties op de internationale markt worden bijgehouden – in september met maar liefst 3,7% de grootste daling uit zijn geschiedenis kende reeds een teken aan de wand.`
Eigenlijk mogen de château-eigenaren in Bordeaux blij zijn dat dit jaar niet het zoveelste ‘jaar van de eeuw’ is geproduceerd. Aan werkelijk niemand zou men op dit moment prijsrecords brekende wijnen kunnen verkopen. Niet aan de Engelsen of Aziaten, zeker niet aan de Amerikanen en zelfs niet aan Russische oligarchen of maffiosi, want die willen hun prestigieuze flessen in de kelder of op tafel kunnen zien en kopen dus niet en primeur. Werd er overigens in Bordeaux voordat er ook maar een enkele druif was geplukt gerept over een jaar vergelijkbaar met 1988, na de oogst sprak Christian Moueix, ondermeer eigenaar van Pétrus, over een kwaliteit die hem aan 1983 deed denken. “De druiven hebben een concentratie die ik in jaren niet heb gezien,” voegde hij er nog aan toe.
Recessie of niet, ze blijven het proberen die Bordelais. Tijdens de oogsten van 2000, 2003 en 2005 zeker niet zo goed opgelet, mijnheer Moueix? Of zou uw korte geheugen te maken hebben met het feit dat die oogsten inmiddels allemaal voor hoge prijzen zijn verkocht? Ik durf er een mooie fles onder te verwedden dat de Bordelais in de toekomst nooit meer zullen toegeven dat ze een wat minder oogstjaar hadden. Natuurlijk, echt dramatische wijnen zoals in 1963, 1965 en 1968 zullen, dank zij de hedendaagse technieken en knowhow, inderdaad niet meer gemaakt worden, maar een groeiseizoen onder mindere omstandigheden zorgt echt niet voor een topoogst.
Eigenlijk is dit een perfecte oogst voor een tijd van recessie, mits die dan ook voor een aantrekkelijke prijs in de markt wordt gezet. Het zou mij niets verbazen als de markt komend voorjaar smeekt om en opnieuw opgestart kan worden met een aantrekkelijk geprijsde primeurcampagne.
Tot dat moment wend ik me maar even af van Bordeaux en adviseer iedereen de blik op de Champagne te richten. En in deze tijd vooral de historische woorden van Madame Lily Bollinger in gedachten te houden:

“I only drink Champagne when I’m happy, and when I’m sad.
Sometimes I drink it when I’m alone.
When I have company, I consider it obligatory.
I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am
. Otherwise I never touch it - unless I’m thirsty.”

O ja, houd die bovenstaande woorden niet alleen in gedachten, maar breng ze vooral ook ten uitvoer. Dan komt alles vast weer goed…

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl