COLUMN december 2009

Herenboer

Column Frank Jacobs

In oktober kwam ik op twee zeer verschillende manieren in contact met champagne. Zo was ik aan het eind van die maand jurylid bij de internationale finale van het Concours des Ambassadeurs du Champagne in Epernay. Aangezien zich vlakbij mijn hotel in Dizy een reusachtig filiaal van Leclerc bevond, waar net de jaarlijkse Foire au Vins gehouden werd, besloot ik op de dag van vertrek even te gaan kijken of er nog wat te scoren viel. Nou, dat was zeker het geval. Altijd weer een feest om als Nederlander de uitgebreide catalogus met fraaie aanbiedingen door te bladeren en, veel beter nog, verlekkerd de enorme uitstallingen met wijn, voor soms bijna weggeefprijzen, te inspecteren. Waarom kan zoiets in de Nederlandse supermarkten niet? Toch blijkt bij een nadere analyse ook zonneklaar in welke segmenten en gebieden zich momenteel de grootste problemen voordoen. In de Champagne ondermeer. Het aanbod van champagne begon al bij € 8,29. Dat is natuurlijk heus niet de beste champagne, maar waarschijnlijk een product afkomstig uit de Aube, waarin alleen de taille is gebruikt, maar toch. Zo’n prijs is in Nederland overigens volledig onmogelijk, met dank aan onze regering. Op champagne wordt namelijk sinds jaar en dag een luxe-accijns geheven. Dit alles volgens het calvinistische credo: Laat ons vooral niet genieten!
Een week eerder vertelde Mathieu Kauffmann, keldermeester van Bollinger, het een en ander over de samenstelling van zijn Special Cuvée. Er volgde een zeer leerzame proeverij met louter vins clairs. Chardonnay 2008 uit Cuis, naast die uit Avize. Pinot noir 2008 uit Aÿ van een roestvrij stalen cuve, naast dezelfde wijn uit een houten vat. Een vin de réserve 1989, afkomstig uit Aÿ en gerijpt op magnum, zoals bij Bollinger gebruikelijk is. Een fascinerende wijn. Een wijn om aan te blijven ruiken. Fraai ontwikkeld, getoast, gerookt en buitengemeen spannend. Als een grote Bourgogne, pakweg een Meursault van Coche-Dury.
Gelukkig had importeur Verlinden ook de Bollinger lunch weer in ere hersteld. In De Librije bleef de Bollinger Special Cuvée niet alleen bij alle gangen staan, maar hield zich ook staande. Daarnaast werden ondermeer La Grande Année 2000 en de R.D. 1997 geschonken. Jonnie Boer en zijn voltallige equipe waren overigens in bloedvorm. Er was lang en goed nagedacht over de wijn-spijscombinaties en het klopte allemaal als een bus. Een gerecht als ‘Cocktail van krab en garnalen met groentes van boven en onder de grond’ klinkt vrij simpel. De uitvoering van het gerecht was echter, zowel visueel als qua smaak en in combinatie met de champagne, sensationeel. Het feit dat Bollinger’s commercieel directeur Stephen Leroux, niet alleen op de middag zelf, maar ook een week later tijdens het galadiner ter gelegenheid van de prijsuitreiking van het Champagne Concours in Reims, maar bleef herhalen dat hij in Frankrijk nog nooit zo geweldig had gegeten, zegt wat mij betreft dan ook voldoende.
Aangezien Zwolle niet in de Achterhoek ligt en de term superboer daar thuis hoort, moeten we Jonnie voortaan dan maar beschouwen als de herenboer van de vaderlandse gastronomie…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com