COLUMN december 2010

Wijnprostitutie

Column Frank Jacobs

Net geen 25 jaar heeft het standgehouden. Het record van de duurste fles wijn verkocht op een veiling. Op 5 december 1985 hamerde Michael Broadbent in de veilingzaal van Christie’s in Londen een fles Lafite 1787 af, nadat Christopher Forbes, die door zijn vader, de flamboyante Amerikaanse miljardair Malcolm Forbes, hiervoor speciaal per privéjet vanuit New York naar toe was gestuurd, een bod had uitgebracht van 105.000 Engelse pond. Zoals kon worden verwacht werd het record gebroken tijdens een veiling in Hongkong, dat hiermee definitief mondiaal de leidende positie heeft ingenomen op het gebied van wijnveilingen. Op 29 oktober werd in het Mandarin Oriental Hotel maar liefst 5.445.000 Hongkong dollar geboden voor drie flessen Château Lafite-Rothschild 1869. Omgerekend is dat 437.900 Engelse pond, oftewel bijna 146.000 pond per fles, waarmee het oude record uit de boeken kan.
Inmiddels weten we dat de fles Lafite uit 1787 die indertijd in Londen werd geveild vrijwel zeker door inbrenger Hardy Rodenstock was vervalst. De herkomst van deze drie flessen is echter boven alle twijfel verheven. Ze komen rechtstreeks uit de privékelder van de familie De Rothschild onder Château Lafite in Pauillac.
Zonder me ervan bewust te zijn, moet ik een paar jaar geleden een vooruitziende blik hebben gehad. In het boek Legendarische wijnverhalen, dat ik in 2007 samen met Gert Crum maakte, schreef ik een hoofdstuk over die privékelder van baron Eric de Rothschild en zijn familie, waarin juist die Lafite-Rothschild 1869 ter sprake komt. Sterker nog, toen de uitgever en de vormgever met het voorstel kwamen om een etiket van Château Lafite op de omslag af te beelden, heb ik mij sterk gemaakt dat het dan ook een etiket met het oogstjaar 1869 zou zijn, omdat exact die wijn in het boek ter sprake kwam.
Over de fascinatie voor de wijnen van Château Lafite-Rothschild van rijke Aziaten in het algemeen en Chinese miljonairs in het bijzonder is al veel gezegd en geschreven. Het is in mijn optiek echter zeer opmerkelijk dat de, toch bepaald niet armlastige, barons de Rothschild hier zo gretig op inspelen door in een speciale veiling ruim 200 verschillende lots met wijnen van Château Lafite-Rothschild, waaronder een flink aantal gereputeerde jaargangen uit het verleden, aan te bieden. En daarbij het vuurtje nog eens sluw aanwakkeren door slechts een paar dagen voor de veiling in Hongkong bekend te maken dat in de flessen Lafite 2008 die binnenkort worden uitgebracht het Chinese cijfer acht zal worden geëtst, hetgeen de prijs van deze wijn binnen enkele uren met 20% opjoeg.
Heeft de crisis ook bij deze puissant rijke bankiersfamilie toegeslagen? Ik waag het te betwijfelen. Het hoofdstuk dat ik indertijd aan baron Eric en zijn privékelder wijdde, was getiteld Innocence is bliss. Die onschuld is inmiddels wel vergaan, want het gedrag van de familie De Rothschild en de manier waarop zij hun best betalende klanten proberen te behagen en te vleien, roept bij mij vooral associaties op met dames die hun beroep veelal uitoefenen onder het schijnsel van een roodgekleurde lamp…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com