COLUMN december 2011

Herderlijk schrijven

Column Frank Jacobs

Zoals gebruikelijk vindt u in dit nummer weer de rubriek met de favoriete wijnen van het jaar van de redacteuren van Perswijn. De afgelopen twee jaar heb ik mij, bij wijze van steun aan Nederlandse wijnhandelaren in crisistijd, onttrokken aan de verordening ook vijf wijnen onder de tien euro in mijn lijst op te nemen en bestond mijn top tien derhalve louter uit wijnen uit het hogere prijssegment.

Dit jaar ontvingen de redactieleden echter exact een week voor de deadline van het laatste nummer een e-mail van de hoofdredacteur met de mededeling dat er dit jaar geen plaats was voor nerdism. Fijntjes herinnerde hij ons aan het feit dat de opzet van de rubriek nooit is veranderd en dat het dan ook niet de bedoeling is die opzet straal te negeren. “Onze eindredacteur heeft de instructie gekregen alle afwijkende teksten te weigeren. Het leven is hard,”zo besloot hij zijn herderlijk schrijven.

In 2011 staat er dus geen champagne op mijn lijst. U en ik moeten het doen met een, uit de Auxerrois afkomstige en door DGS geïmporteerde, Crémant de Bourgogne die in de supermarkten van C1000 te koop is. Voor precies één cent minder dan een tientje, dus ’t ken net.

Een paar maanden geleden was ik weer jurylid bij de internationale finale van het Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne in Epernay. Zoals elk jaar nam ik die gelegenheid te baat om in Dizy even het filiaal van Leclerc binnen te gaan, waar in die periode juist de jaarlijkse Foire au Vins plaats vindt, om te kijken of er nog wat champagne te halen valt. En ja hoor, ook dit jaar was dat uiteraard weer het geval. Evenals eerdere jaren bekeek ik ook met belangstelling het aanbod aan champagnes in het laagste prijssegment. Voor exact dezelfde prijs als die voornoemde crémant is bij Leclerc ook ‘echte’ champagne te koop. Natuurlijk, ik weet het, dat is ongetwijfeld niet de top van de Champagne, maar naar alle waarschijnlijkheid een wijn uit de Aube, waarin alleen de taille is gebruikt. Anders dan in eerdere jaren besloot ik ditmaal echter van de beide goedkoopste champagnes ook een paar flessen in de winkelwagen te mikken. Wat googelen op internet leerde me dat de Champagne Laurence D. afkomstig is van het bedrijf Lallement-Dubois Jeeper gevestigd in het, ten westen van Reims gelegen, plaatsje Faverolles & Coëmy en dat de Champagne Marie Stuart Grande Réserve Brut gemaakt wordt door de Société de Vieillissement de Vins de Champagne uit Reims, onderdeel van de, in de streek toch enige reputatie genietende, Groupe Alain Thiénot.

In januari ga ik deze beide champagnes met een klein panel blind proeven, uiteraard naast wat andere champagnes én die Crémant de Bourgogne. Stiekem hoop ik dat die beide goedkope champagnes daarbij goed zullen scoren. Dikke kans dat ik in dat geval volgend jaar zomaar een champagne in mijn lijstje onder de tien euro opneem. Want ondanks de strenge toon van dat herderlijk schrijven, over plaats en tijd van aankoop werd daarin met geen woord gerept…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com