COLUMN december 2012

Kuitenbijters

Column Frank Jacobs

De afgelopen maand was ik een aantal dagen in Lissabon. Prachtige stad trouwens, die op 7 heuvels gebouwde hoofdstad van Portugal. Diezelfde heuvels hebben echter wel tot gevolg dat je al na een dag wandelen door de stad je kuitspieren voelt. Toen we op de eerste dag van ons verblijf aan het eind van de middag in ons hotel terugkeerden, vonden we dan ook dat we wel een glas port verdiend hadden.

In de bar van ons hotel bleek de keuze gering, aangezien er helaas maar een porthuis vertegenwoordigd was. Schouderophalend bestelde ik twee glazen Burmester 10 years old tawny. Tot mijn teleurstelling werd de port echter niet alleen veel te warm geserveerd, maar gebeurde dat ook nog eens in twee ouderwetse kleine ballonglaasjes. Toen de ober – die een opvallende gelijkenis vertoonde met The Matchstick, oftewel darter Co Stompé – daarna bij het afrekenen voor zijn wanprestatie ook nog eens € 7,50 per glas bleek te rekenen, was mijn besluit snel genomen: voor port kwamen wij in de hotelbar in elk geval niet meer terug en ik moest voor de resterende dagen op zoek naar een andere en betere portvoorziening.

Nu is dat in Lissabon niet zo moeilijk en gelukkig had ik het adres al tevoren genoteerd. Evenals in Porto heeft het Instituto dos Vinhos do Porto e Douro namelijk ook in Lissabon een plek waar port en de wijnen uit de Dourovallei gepromoot worden. Hier kunnen niet alleen flessen port en boeken over het product en de regio gekocht worden, maar biedt men bovendien de gelegenheid om vele tientallen ports per glas te proeven en te drinken. Ze worden geserveerd in het juiste glas, op een perfecte temperatuur en voor een zeer vriendelijke prijs. Zo zag ik exact dezelfde port die we eerder in de bar van ons hotel dronken, hier voor het bedrag van € 3,10 op de lijst staan.

Deze Solar do Vinho do Porto ademt met zijn zitjes van lederen stoelen een beetje de sfeer uit van een traditionele Engelse herenclub. Het personeel is vriendelijk en ter zake kundig en de lijst met ports per glas, die is gerangschikt naar type en waarop alle bekende shippers zijn vertegenwoordigd, is welhaast onuitputtelijk en het ontdekken meer dan waard. Het hoeft dan ook geen betoog dat we hier de volgende dagen, zo tegen het eind van de middag, steevast te vinden waren. Na een dag lopen door de stad was het een feest om een paar glazen te drinken in de aangename atmosfeer van deze welhaast Britse port-oase.

En ondanks de ligging op het hoogste punt van Bairro Alto – ‘de hoge wijk’ – was de tocht omhoog en weer naar beneden steeds heel comfortabel. Die ging met de Elevador da Glória, het kabeltreintje dat pal voor de deur stopt en de laaggelegen wijk Baixa met Bairro Alto verbindt. Na alle kuitenbijters eindelijk wat welverdiende rust voor onze gekwelde beenspieren…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com