COLUMN december 2015

Spuiten en slikken

Column Frank Jacobs

Zoals u op pagina (…) van dit nummer kunt lezen, blijkt uit de tests die Ronald de Groot en ik deze zomer deden dat de Coravin een apparaat is dat werkt. Eindelijk een wijngadget dat zijn belofte waarmaakt. Voldoende reden tot vreugde en het openen van een mooie fles, zou een eerste, in dubbel opzicht argeloze reactie kunnen zijn.

Ik word echter helemaal niet blij van dit nieuwe wijnspeeltje. Dat heeft alles te maken met mijn achtergrond als wijnexpert en wijntaxateur bij een veilinghuis. De positieve eigenschappen van de Coravin kunnen namelijk misbruikt worden door kwaadwillenden en daarmee vormt het apparaat een serieuze risicofactor voor zich van geen kwaad bewuste kopers van oude en bijzondere wijnen, zowel in de veilingzaal als daarbuiten. Dit op basis van het simpele adagium: ‘Wat er op een bepaalde manier uit kan, kan er met enige moeite op dezelfde wijze ook weer in!’ Kortom, de Coravin is volgens mij het ideale hulpmiddel voor alle Hardy Rodenstocks en Rudy Kurniawans in spe..

Stelt u zich maar voor hoe een potentiële wijnfraudeur met behulp van de Coravin een paar avonden zit te genieten van de originele inhoud van bijvoorbeeld zijn flessen Château Mouton Rothschild 1945 of Château Latour 1982. Visualiseert u vervolgens deze gewetenloze snoodaard terwijl hij in zijn keuken bezig is de lege flessen weer te vullen met een of andere inferieure Bordeaux afkomstig van de supermarkt om de hoek. Nou vooruit, als u een slimme wijnfraudeur in gedachten hebt genomen, mag u zich ook inbeelden dat hij de lege flessen op zijn minst vult met een gerijpte cru bourgeois. Bedenkt u dan tot slot dat u zelf, uiteraard tegen de hoofdprijs, enige tijd later de koper bent van een of meer van deze flessen..

Denkt u vooral niet dat dit onmogelijk is, of dat het volledig nieuw is! Ik weet namelijk absoluut zeker dat iets dergelijks in de periode tussen de late jaren tachtig en het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw ook al heeft plaatsgevonden. In die tijd was er een ‘wijnliefhebber’ die op een soortgelijke wijze oude wijnen maltraiteerde. Hij vulde Bordeaux, afkomstig uit de betere oogstjaren van de jaren veertig, vijftig en zestig, die zowel afvulniveau als kleur hadden verloren, aan met crème de cassis of ruby port. Daarmee kregen de wijnen weer een keurig niveau en een fraaie kleur. Die wijnen werden vervolgens voor hoge bedragen verkocht op de wijnveilingen van Christie’s in Amsterdam..

Hoe hij dat deed? Heel simpel, met injectienaalden, die in die periode, zeker in de omgeving van de Amsterdamse Zeedijk, letterlijk voor het oprapen lagen, of in elk geval voor een paar centen verkrijgbaar waren..

Bij mijn weten heeft zich nooit iemand bij Christie’s over zijn aankoop beklaagd. Het bijkomende gevolg van deze ‘behandeling’ was namelijk dat de wijnen na al die jaren plotseling weer wat zoet fruit kregen. Waarschijnlijk waren de kopers aangenaam verrast door hun aankopen, die ondanks hun leeftijd, nog zo jeugdig en verrassend fruitig overkwamen....Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com