COLUMN november 2007

Zeiksjeik

Column Frank Jacobs

Tijdens een recente reis door Australië ontmoette ik Colin Glaetzer. Colin is samen met zijn zoon Ben eigenaar van Glaetzer Wines in Tanunda, in het hart van de Barossa Valley. De toprange van de Glaetzers bestaat uit vier wijnen met intrigerende etiketten en namen. De namen Wallace en Bishop refereren aan vrouwelijke familieleden en de namen Godolphin en Amon-Ra vinden hun oorsprong in de oude mythologie. De in het oog springende, fraaie etiketten sluiten daarop aan met afbeeldingen van Keltische en Egyptische symbolen. Juist op de ochtend van onze afspraak stond er een opvallend artikel in The Advertiser, een van de lokale kranten in Adelaide. De Glaetzers hadden de naam van hun shiraz-cabernet sauvignonblend Godolphin gewijzigd in Annaperenna. Geheel vrijwillig was dat niet gegaan, zo bleek uit het artikel, maar Colin Glaetzer was er in het interview nogal terughoudend over. Dat was hij ’s avonds tijdens onze proeverij nog altijd, maar na enig trekken vielen de puzzelstukjes op hun plaats.
De oorzaak van de naamswijziging ligt klaarblijkelijk bij sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, minister-president en vice-president van de Verenigde Arabische Emiraten en de heerser over Dubai. Deze puisant rijke sjeik is tevens eigenaar van een paardenrenstal met de naam Godolphin. De naam Godolphin komt veelvuldig voor. Niet alleen zijn er bijvoorbeeld scholen en hotels die zo heten, er bestaat in Cornwall zelfs een dorpje met die naam, inclusief een gelijknamige havezate uit de vijftiende eeuw, Godolphin Count House, die eens aan de ook al zo geheten adellijke familie toebehoorde. Dit alles vindt de sjeik best, maar hij maakt bezwaar tegen een alcoholisch product dat dezelfde naam draagt als zijn renstal. Colin Glaetzer heeft met tegenzin toegestemd in een naamswijziging. Hij is boos, maar houdt zich in. Hij heeft geen zin in een geldverslindende rechtzaak tegen een dergelijke opponent. “Ook al win je die rechtzaak, je verliest uiteindelijk toch. Ik concentreer me liever op het maken van goede wijn,” zo zei hij me.
Bij het horen van dit verhaal werd ik ook boos. Colin houdt zich in, maar ik niet. Wie denkt die sjeik Ali ben Ren Knol wel dat hij is? Opzouten. Poenerige patser. Hypocriete hansworst. Ga lekker je kamelen tellen, of de zandkorrels in je woestijn. En als je daar te snel mee klaar bent, tel dan de vrouwen in je harem, of desnoods je geld. Ga aan een stiekempjes met dure malt whisky opgevrolijkte waterpijp zitten lebberen. Net zolang totdat alle onderdanen in Dubai met hun duim omhoog zeggen: “Onze sjeik? Zo’n peer, hij is lam.” Doe wat je wilt, maar leg niet jouw verwende, kinderachtige, dogmatische en kleinzielige willetje op aan een wijnproducent en de wijnwereld.
Ik houd me zoals gezegd lekker niet in en mijn plannen voor deze winter zijn al helemaal klaar. Ik zal menig flesje Godolphin van de allerlaatste oogst 2005 soldaat maken met daarbij een heerlijke, sappige, malse paardenbiefstuk. Mmm, ik geniet al bij voorbaat. Steak Godolphin. De perfecte wijn-spijscombinatie én de ultieme wraak.

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl