COLUMN maart 2007

Tropische cocktail

Column Frank Jacobs

Na een jaar hard werken had ik eind december het gevoel dat ik aan een korte vakantie toe was. De Kerstdagen werden dan ook deels doorgebracht met het surfen op internet en het bladeren in reisgidsen. Aangezien ik geen liefhebber van sneeuw en kou ben, zocht ik naar een aangenaam zonnig oord, bij voorkeur in het Caribisch gebied. Allerhande exotische bestemmingen passeerden de revue, van Brazilië, via Mexico tot Trinidad en Tobago -als Leo Beenhakker daarheen kan, waarom ik dan niet? Na veel wikken en wegen boekte ik tenslotte een trip naar een van de eilanden van de Nederlandse Antillen. Ik meldde het zelfs letterlijk op mijn website: "Maar eerst vertrek ik even voor een weekje naar het Caribische Curaçao. Niet voor de wijn, maar voor zon, zee, strand, een paar boeken, ontspanning en nieuwe inspiratie." Toen maakte ik echter een klein fout...

Naïef als ik ben, meldde ik mijn komst begin januari aan mijn wijnvriendin Dorine, die al jaren op Curaçao woont, daar wijncursussen geeft. Enige jaren geleden kwam ik met haar in contact, omdat zij toen de lessen vinologie verzorgde op de hotelschoolafdeling van de Universiteit van de Nederlandse Antillen, die het curriculum gekocht had van de Hogere Hotelschool Den Haag, waar ik zelf docent vinologie was. Per kerende post kwam er een email terug met de mededeling dat ik dan toch echt een wijnavond zou moeten verzorgen. Ik wist meteen dat ik reddeloos verloren was, daar ging mijn ontspannen vakantie!

Al snel vlogen de ideeën via de mail heen en weer, om uiteindelijk te resulteren in een Tour de France, een avond met louter fraaie wijnen uit Frankrijk, een land dat ook in die hoek van de wereld wel wat vineuze steun kan gebruiken.

Intussen had Dorine contact gezocht met Villa Elisabeth, een van de beste restaurants op het eiland. Niet alleen kon ik een keuze maken uit de wijnvoorraad van het restaurant, die virtueel op internet staat, maar daadwerkelijk opgeslagen ligt in een perfect geklimatiseerde bovengrondse 'kelder' en vrijwel volledig afkomstig is van een Nederlandse importeur, Colaris uit Weert. Bovendien zou de Belgische chef Franky Vandierendonck, die zijn sporen verdiend heeft bij sterrenzaken in België, Frankrijk en Engeland, bij elke wijn een gerechtje presenteren.

Ook had Dorine een mailing verstuurd aan ondermeer haar oud-cursisten en binnen no-time zat de tent niet alleen vol, maar was er ook een aanzienlijke wachtlijst en stonden er naast de proeverij interviews gepland met een lokale krant en radiozender -wijn leek plotseling hot op Curaçao!

En zo kwam het dat op een zwoele avond in januari een grote groep mensen, waaronder tot mijn verrassing zelfs twee oud-studenten uit Den Haag, genoot van onder andere Pouilly-Fumé 2005 van Henri Pellé, Meursault, Le Tesson, 2004 van Jean-Philippe Fichet, Savigny-lès-Beaune 2001 van Tollot-Beaut, Château Poujeaux 1998, Clos de Clocher 1998 en nog zo het een en ander, in combinatie met perfecte hapjes uit de keuken van Villa Elisabeth. Het werd een avond om niet snel te vergeten, een tropische cocktail van lekkere wijnen, heerlijk eten en vooral genietende mensen.

Toen ik, na een paar afsluitende biertjes met de brigade van het restaurant, om een uurtje of twee mijn bed instapte, wist ik het dan ook zeker: volgend jaar wil ik weer...

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl