COLUMN mei 2008

Gezonken

Column Frank Jacobs

Jammer, het had zo mooi kunnen zijn. Ik had me al voorgenomen Hubrecht Duijker uit te nodigen om hem te laten zien dat het toch mogelijk is voor een schappelijke prijs een fles wijn te bestellen in een Nederlands restaurant. Sterker nog, dat het mogelijk is om een Bordeaux Premier Grand Cru Classé uit een topjaar te bestellen voor een prijs waar je alleen maar van kan dromen. Maar helaas, het mag niet zo zijn. Waarom niet? Lees en huiver.

Een aantal broers en zussen erft een flinke partij wijn, afkomstig van hun vader. De wijnen worden geïnventariseerd en er wordt een keurig excelbestand van gemaakt. Maar wat nu? Wat er mee te doen? Weliswaar drinken de kinderen regelmatig en met plezier een glas wijn, maar dat is wijn van een heel ander type. Ze drinken jonge fruitige wijnen, gemaakt voor onmiddellijke consumptie, die ze kopen in de supermarkt of wijnhandel. De wijnen uit de kelder van hun vader zijn allemaal beduidend ouder, zelfs teruggaand tot aan het begin van de vorige eeuw. Zullen ze nog wel te drinken zijn? En, ook niet geheel onbelangrijk, zouden ze nog iets waard zijn? De kinderen hebben werkelijk geen idee.
Aangezien een van de broers werkzaam is in de keuken van een gerenommeerd restaurant, besluit hij de excellijst eens mee te nemen naar zijn werk om hem aan de sommelier te laten zien. Dat is per slot van rekening iemand die er echt verstand van heeft. Een vakman, die hem ongetwijfeld kan vertellen of de wijn nog te drinken is en misschien ook nog iets waard is. Misschien wil hij er zelfs wel een bod op doen.
De sommelier bekijkt de lijst met een fronsend voorhoofd en een sombere blik. Na korte tijd meldt hij dat vrijwel alle wijn op de lijst oud en dubieus is. Slechts enkele wijnen zijn naar zijn mening nog enigszins de moeite waard, waaronder een kist Château Latour 1982 en een kist Château Margaux 1982. Daar wil hij dan ook nog wel vijftig euro per fles voor geven. De broers en zussen, die geen van allen ook maar het geringste idee van de waarde van de wijnen van hun vader hebben, happen snel toe. Zo, in elk geval de eerste twee kisten van de voorraad verkocht en dat voor een onverwachte prijs.
Verschijnen de wijnen daarna al snel voor een sympathieke prijs op de wijnkaart van het restaurant? Zelfs al zouden ze zes keer over de kop gaan, dan is de prijs voor elke liefhebber van dit soort toppers uit Bordeaux nog een koopje. Nee, helaas voor u, Hubrecht en mij gebeurt dat niet. Na korte tijd verkoopt de sommelier de beide kisten namelijk door voor een bedrag van € 23.000,00. Ja, van je collega’s moet je het maar hebben.
Waarmee mijn hoop ooit nog eens een Premier Grand Cru Classé uit 1982 voor een prijs onder de driehonderd euro in een Nederlands restaurant te kunnen drinken, gezonken is tot op de bodem van het diepe water, niet ver van de plek waar het restaurant gevestigd is…

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl