COLUMN mei 2009

Zo vaders, zo zoons

Column Frank Jacobs

Een tijdje geleden stond Ron Sanders met een paar proefflessen bij mij op de stoep. Een expressieve, fruitrijke Crozes-Hermitage 2007 van Rhônetalent Yann Chave, een geconcentreerde, finesserijke Marsannay ‘Les Longeroies’ 2006 van Domaine Coillot en een volle, boterige Meursault 2006 van Monthelie-Douhairet-Porcheret. Dit laatste domein is tegenwoordig eigendom van André Porcheret, voormalig wijnmaker van het Hospices de Beaune, bij wie Ron in een ver verleden ooit stage liep. Ik ken Ron reeds jaren, nog uit de tijd dat hij bij Vos & Partners werkte. Wij keken elkaar in een toentertijd redelijk gereputeerde Scheveningse horecagelegenheid ooit verbijsterd aan, toen de vaste gasten tijdens een blindproeverij de werkelijk allerslechtste wijn uit de serie als de nieuwe witte huiswijn bleken te hebben gekozen. Tegenwoordig heeft hij samen met zijn zoons Eric-Paul en Thierry zijn eigen wijnhandel, Sanders Wijnkopers, gespecialiseerd in wijnen uit klassieke wijnlanden met Frankrijk als zwaartepunt, zoals uit die proefflessen al blijkt. Die beide zoons ontmoette ik in de eerste helft van dit decennium op de Hogere Hotelschool Den Haag, toen zij, in de tijd dat ik er docent vinologie was, in de bankjes van het wijnproeflokaal plaatsnamen. Een paar jaar later kwam ik ze weer tegen, ditmaal in de bankjes van De Wijnacademie.
Toen ik eind december voor de rubriek Aan Tafel van dit prachtblad wijnen uit de noordelijke Rhône in combinatie met diverse gerechten proefde met Louis Kat – een wijnman pur sang, die zich weliswaar langzaam terugtrekt uit Wijnkoperij Okhuysen, maar bij wie het vuur voor de goede wijnen uit dit deel van Frankrijk onverminderd blijft branden – bedacht ik op de terugweg in de auto plotseling dat ook zijn zoon en opvolger Xavier ooit die Haagse Hotelschool bezocht en dat ik ook hem met enige regelmaat op De Wijnacademie tegenkom. Niet als student ditmaal, maar als inspirerende docent voor het wijngebied Bordeaux. Zelfs Maastrichtenaar en wijnhandelaar Eric Sauter stuurde zijn creatieve zoon Vincent naar dat Haagse instituut, maar Vincent nam Sauter Wijnen toch maar niet van zijn vader over. Dat deed wel Jaap Kwast, die een paar decennia geleden ook al op die Hotelschool achter de Scheveningse duinen te vinden was. Hij was er zeer succesvol, want hij haalde er niet alleen een diploma, maar ook zijn vrouw Elise vandaan. Dat hun zoon Martijn, over wie Jaap in een interview in het eerste nummer van Perswijn van dit jaar zei dat hij over enkele jaren zijn beoogde opvolger is, een paar jaar geleden ook al het wijnlokaal van die Hotelschool binnenkwam, was dan ook bepaald geen verrassing.
Op de terugweg van de wijn-spijssessie met Louis Kat schoot me nog een flink aantal namen van oud-studenten met roots in de wijnwereld door het hoofd.
Dat is iets waar ik echt van kan genieten. Zoons die vol overtuiging in de voetsporen van hun vaders treden. Jonge mensen in de wijnbranche met kennis van zaken, een goede opleiding en passie. Passie is namelijk onontbeerlijk voor een wijnhandelaar. Je verkoopt immers geen strokarton of schoenveters. En als die passie er van jongs af aan met de decanteertrechter is ingegoten, vind ik dat extra mooi…

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com