COLUMN mei 2010

Rustig ademhalen

Column Frank Jacobs

De zware aardbeving die Chili op 27 februari trof, heeft uiteraard ook gevolgen voor de wijnsector in dat land. Natuurlijk zijn berichten waarin melding wordt gemaakt van 800 dodelijke slachtoffers en 500.000 verwoeste of zwaar beschadigde huizen, waardoor meer dan 2 miljoen mensen dakloos zijn geworden, schokkend. Gezien de kracht van de aardbeving, 8,8 op de schaal van Richter, valt het aantal slachtoffers en de materiële schade achteraf bezien echter enorm mee.
In de wijnbedrijven is geen enkel dodelijk slachtoffer gevallen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de aardbeving in het weekend plaatsvond en bovendien om half vier in de nacht van zaterdag op zondag.
Aangezien veel gebouwen in Chili aardbevingbestendig worden gebouwd, is ook de schade aan wijnmakerijen beperkt gebleven. De meeste schade bij de diverse wijnhuizen betreft oudere gebouwen die als kantoorruimte of ten behoeve van het toerisme worden gebruikt. De moderne wineries bleven veelal volledig gespaard.
Wanneer je de foto’s ziet van omgevallen en als bierblikjes ineen gedrukte roestvrijstalen gistingstanks, omgevallen pallets met duizenden flessen en ingestorte stellages van tientallen op elkaar gestapelde barriques besef je pas hoe groot het aantal slachtoffers zou zijn geweest als de aardbeving gedurende werktijd zou hebben plaatsgevonden.
Aangezien het hypocentrum in de Grote Oceaan lag, ten noordwesten van de stad Conceptión, werden zuidelijke wijngebieden in de Valle Central als Maule en Curicó het hardst getroffen. Maar ook uit gebieden als Colchagua, Cachapoal, Maipo en het zuidelijk van de centrale vallei gelegen Bío Bío en Itata kwamen meldingen van schade.
In sommige plaatsen stroomde een rivier van wijn door de straten. Men heeft becijferd dat 125 miljoen liter wijn, vergelijkbaar met 12,5% van de oogst van 2009, met een waarde van 250 miljoen dollar, verloren is gegaan.
Complicerende factor is dat Chili op het moment van de ramp aan de vooravond stond van de oogst 2010. Welke gevolgen de schade door het natuurgeweld zal hebben voor de kwaliteit en kwantiteit van de oogst 2010 is niet goed in te schatten. Het zal door beschadigingen aan oogst- en vinificatiemateriaal en problemen met de elektriciteitsvoorziening ongetwijfeld een tour de force worden om de oogst binnen te krijgen en te verwerken.
De weken na de aardbeving hoorde ik van verschillende zijden – consumenten, wijnhandelaren en inkopers – regelmatig dezelfde snelle en vooral Nederlandse conclusie: “De prijzen zullen wel omhoog gaan.”
Die kans is echter zeer gering. Niet alleen had de Chileense wijnindustrie op het moment van de aardbeving al een probleem met te grote voorraden, ook mondiaal is er jaarlijks een overschot van miljoenen hectoliters aan wijn. Op het moment dat de Chilenen, die voor een belangrijk deel in het lagere prijssegment actief zijn – 50% van Chili’s export betreft bulkwijn – zouden besluiten hun prijzen ook maar enigszins te verhogen, zullen ze onmiddellijk fors marktaandeel verliezen aan landen als Argentinië en Zuid-Afrika. Dat risico zullen de Chilenen zeker niet willen nemen met hun in waarde vijfde exportproduct.
Pfffff, wat een opluchting. De Nederlandse wijnkoper kan weer rustig ademhalen…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com