COLUMN mei 2011

Een potje jam

Column Frank Jacobs

Ooit, ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw, ontving ik per post een plastic zakje met zand. In het begeleidend schrijven werd uitgelegd dat dit zand afkomstig was van het Ile de Poquerolles en dat de daar gevestigde producent Domaine de la Courtade mij uitnodigde hun stand op de Vinexpo te bezoeken. Door dat zand heb ik de naam van het eilandje en het domein daarna altijd onthouden.
Eind verleden jaar dacht ik daaraan terug, toen de post mij weer een plastic zakje bracht. Ditmaal niet gevuld met zand, maar met gedroogde en verkruimelde bladeren. Ik had geen idee van welke plant, maar gezien het geringe aroma en te oordelen naar de nerven en de verkleuring van sommige deeltjes zouden het best druivenbladeren kunnen zijn. Op het kartonnen hoesje dat om het zakje was geschoven stond een ‘aanwijzing’: This is the aroma of a unique place on earth en aan het zakje was een labeltje bevestigd met een tweede hint: N 41° 09’42”. Aangezien op de andere zijde van het labeltje stond geschreven: Next time we will add another clue, besloot ik niet onmiddellijk dit coördinaat na te trekken, maar rustig af te wachten wat er verder zou gebeuren. Overigens was de inhoud van het zakje klaarblijkelijk bestemd om thee van te trekken, want op de achterzijde van het kartonnen hoesje stond dat de inhoud het best voor december 2011 gebruikt kon worden. Maar thee trekken van mogelijk druivenbladeren? Mwah, dat trok me toch niet zo.
Enige tijd later stond de postbode op de stoep met een kubusvormig kartonnen doosje. De inhoud? Een potje jam. Druivenjam te oordelen naar de smaak. Ditmaal meldde het etiket dat het om de flavor van een verbazingwekkende plek op aarde ging. En ik moet eerlijk toegegeven, die jam smaakte prima op een beschuitje. Op het etiket stond ook een tweede coördinaat: W 07° 35’44”, plus de geruststellende mededeling: Next time we will reveal the final details. Opnieuw rustig afwachten dus, ditmaal onder het genot van een extra beschuitje. Eind januari werd een derde pakket afgeleverd. Een luxe houten kist met een fles Douro ‘Referência Grande Reserva’ 2008 van Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo. Een intrigerende campagne van Luisa Amorim en haar team, die er ongetwijfeld voor zorgt dat ik mij over vele jaren nog altijd dat potje jam en haar wijn zal herinneren.
Als ik terugkijk naar de bloedeloze en saaie campagne van onze politieke partijen voorafgaand aan de recente verkiezingen voor de provinciale staten, resulterend in een dramatische opkomst van het electoraat, dan kunnen zij van sommigen in de wijnwereld nog heel wat leren. Misschien de volgende keer de Portugese Luisa inhuren als campagnestrateeg? Terwijl ik dit stukje schrijf, heb ik eindelijk een kopje thee geproefd van de gedroogde blaadjes en me daarna een glas ingeschonken van de wijn. Wat ik al verwacht had, kwam uit: de wijn smaakt me stukken beter…

www.quintanova.comFrank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com