COLUMN mei 2013

Een jaartje geduld

Column Frank Jacobs

De beste manier om wijnen en hun herkomst te begrijpen, is een bezoek brengen aan het betreffende wijnland of -gebied. Natuurlijk, het is een cliché, maar tegelijkertijd een waarheid als een koe. Niet alleen heb je de mogelijkheid om je tijdens horizontale of verticale proeverijen figuurlijk bijna onder te dompelen in de betreffende wijnen, ook heb je ter plekke de gelegenheid te spreken met de mensen die de wijnen maken en de plaatsen te bekijken waar de druiven exact vandaan komen. Mijn ervaring is dat je wijnen vaak pas echt kunt doorgronden wanneer je die samen proeft met de wijnmaker, nadat je kort tevoren met hem in zijn wijngaard hebt gestaan. Want daar in die wijngaard, tijdens een gesprek met de producent, vallen de puzzelstukjes meestal pas echt in elkaar.

Ik ondervond dit recentelijk weer bij een trip naar Zuid-Afrika. Het was mijn vijfde bezoek aan dit fascinerende wijnland sinds 2000. Het is onvoorstelbaar hoeveel er hier, sinds dat eerste bezoek ruim een dozijn jaar geleden, is veranderd. Met name wat betreft kennis en inzicht betreffende het aanplanten van de juiste druivenrassen op de daarvoor geschikte locaties. Bewustwording van het eigen en unieke terroir dus.

In het begin van deze eeuw werd, op het moment dat er vraag naar was, een ras als merlot overal aangeplant waar maar plaats was. En dat, terwijl juist merlot en Zuid-Afrika toch al niet zo’n goed huwelijk vormen.

Min of meer hetzelfde gold in die periode voor sauvignon blanc. Bewustwording en voortschrijdend inzicht hebben er voor gezorgd dat men voor rassen als bijvoorbeeld sauvignon blanc en pinot noir, die het best gedijen onder koele omstandigheden, ook daadwerkelijk op zoek is gegaan naar aanplantmogelijkheden in gebieden die tijdens het groeiseizoen ook een – relatieve – koelte kunnen bieden. Die zijn veelal te vinden nabij de verkoelende Atlantische Oceaan. Elim, Elgin, Walker Bay en Darling zijn slechts enkele van de nieuwe en succesvolle herkomstbenamingen.

Maar ook in gebieden waar koelte, letterlijk, wat verder verwijderd is, speelt het bewustzijn van de (on)mogelijkheden tegenwoordig een belangrijke rol bij de aanplant. Neem het warme Swartland, waar men zich focust op rassen die zich goed adapteren aan de lokale klimatologische omstandigheden. Mediterrane rassen als syrah, carignan, cinsault, mourvèdre, tinta barocca, grenache noir, grenache blanc en viognier bijvoorbeeld, terwijl ook de van oorsprong uit de toch zeer koele Loirevallei afkomstige chenin blanc het hier verrassend goed doet.

Aangezien het laatste bezoek in februari, tijdens de oogsttijd, plaatsvond, boden twee producenten mijn drie medereizigers en mij de gelegenheid nog iets meer van het geheim van wijn te begrijpen: door zelf wijn te maken! Een witte van chenin blanc met schilweking bij Groot Parys in Paarl en een rode van voetgetreden pinotage met drie procent viognier – hoogstwaarschijnlijk de eerste blend van deze soort in Zuid-Afrika – bij Scali in Voor Paardeberg. Een werkelijk unieke ervaring.
Of het wat geworden is? Op dit moment rijpen beide wijnen op vat. Over een dik jaar weten we meer…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com