COLUMN mei 2015

Vineus cabaret

Column Frank Jacobs

De week waarin ik dit stukje schrijf, staat in het teken van witte Bourgogne. Niet alleen vanwege de voortreffelijke Saint-Aubin En Remilly 1er Cru 2010 van Domaine Marc Colin – een van mijn favoriete producenten ter plaatse – die ik gisteravond dronk.
Ook niet alleen vanwege de lunch voor de rubriek Aan Tafel – zie elders in dit nummer – waarbij witte Bourgogne het thema was en gast Joost de Bruijn na afloop als een soort afterparty genereus een fles gestructureerde en levendige Puligny-Montrachet Clavoillon 1er Cru 2011 van Domaine Leflaive uitschonk.
Het feit dat ik al de hele week aan witte Bourgogne denk, wordt echter voornamelijk veroorzaakt door een proeverij en lunch met Jean-Marie Guffens.

Guffens liet bij die gelegenheid zowel wijnen uit de Vaucluse als uit de Bourgogne proeven, waarbij de nadruk lag op fustmonsters van de oogst 2014 uit de Mâconnais. Die eerste kennismaking met dit oogstjaar in de Bourgogne is hoopgevend en lijkt te wijzen op een betere kwaliteit dan het trio voorafgaande oogstjaren.

Mijn eerste proeverij met Guffens vond in 1992 plaats. In bijna 25 jaar is hij absoluut ouder – inmiddels 60 – en wijzer, wellicht iets milder, maar zeker niet minder eigenzinnig, strijdbaar of humoristisch geworden. In 1982, zes jaar na zijn vertrek uit België, schreef hij het boek Dorp in Bourgogne over zijn eerste jaren aldaar en klaarblijkelijk staat er een nieuw boek op stapel. Heb medelijden met de autoriteiten, want die kunnen zich bergen. Typ op vimeo.com de naam Guffens maar eens in, bekijk zijn film en u begrijpt waarom.

Proeverijen met Guffens worden immer gelardeerd met een bombardement aan aforismen en oneliners, een genre waar deze hedendaagse Mark Twain dol op is. Daardoor wordt zo’n proeverij een combinatie van eloquentie én wijnkennis waar Nederlands zelfbenoemde wijnmaker en nationale zeiksnor een puntje aan kan zuigen.

Een kleine bloemlezing ter illustratie: ‘Of deze wijn nog lang kan blijven liggen? Jazeker, nog jaren. Ik heb trouwens nog nooit een fles uit zichzelf zien opstaan.’
‘Er zijn twee soorten terroir: Vanaf een miljoen per hectare heb je een groot terroir, daaronder een gewoon terroir. Van dat laatste kun je goede wijn maken, met de eerste kun je de wijn duur verkopen.’
‘Als ik nu het tegenovergestelde van tien jaar geleden zeg, heb ik twee keer gelijk gehad.’ ‘Wijn is gemaakt om te drinken, niet om te bewaren. Ik heb een paar keer in mijn leven echte bewaarwijnen gemaakt, die waren namelijk mislukt. Die wijnen moet je nooit drinken, maar voor altijd bewaren.’
‘U kent mijn wijn? Dan kent u het beste van mij, de rest is niet veel bijzonders.’
‘Veel biodynamische wijnboeren respecteren wel de planten maar niet de mensen.’
‘Waarom veranderen zo weinig mensen van mening? Omdat ze er geen hebben.’

Gedurende deze twee uur vineus cabaret zat Guffens’ vrouw Maine stilletjes naast hem. Zij had deze voorstelling al honderden keren gezien. Maar, vergiste ik me nu, of hoorde ik haar inderdaad heel zachtjes Tammy Wynette’s Stand by your man neuriën?...Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com