COLUMN februari 2010

Bafana Bafana

Column Frank Jacobs

Een onmiskenbaar voordeel van mijn beroep is dat je nog eens ergens komt. Zo reisde ik voor en door de wijn niet alleen naar veel Europese wijngebieden, maar ook naar Zuid-Afrika, AustraliŽ, Chili en ArgentiniŽ. Zeker de bezoeken aan Zuid-Afrika hebben een diepe indruk op mij gemaakt. Sinds de vrijlating van Nelson Mandela, nu twintig jaar geleden, is er in dit land veel veranderd. Het jaar 2010 zal opnieuw belangrijk worden voor Zuid-Afrika. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal, dat van 11 juni tot en met 11 juli in het land gehouden wordt, zullen de ogen van vrijwel de gehele wereld op Zuid-Afrika gericht zijn. Nou ja, de hele wereld. Tijdens mijn bezoeken aan Zuid-Afrika is mij menigmaal gebleken dat de belangstelling van de blanke minderheid van de bevolking op sportgebied veel meer uitgaat naar de Springbokken, het nationale rugbyteam. Voetbal kan daarentegen juist meer op het enthousiasme van het gekleurde deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking rekenen. Of Bafana Bafana een kans maakt? Ze hebben met tegenstanders als Mexico, Uruguay en Frankrijk om te beginnen een pittige poule geloot. Ook heeft het thuisland niet snel een Nederlandse trainer met de bijnaam Guus Geluk aangesteld. Ik heb er dan ook een hard hoofd in.
Maar wat zal het wereldkampioenschap voetbal Zuid-Afrika als geheel opleveren? Gaan, zoals zo vaak in het verleden, de miljoenenwinsten louter naar de organiserende internationale sportbonden en andere direct betrokkenen en houden het thuisland en zijn bevolking er na afloop ook ditmaal niets meer aan over dan alleen het trotse gevoel dat Ďhetí gelukt is? En blijven ze daardoor feitelijk met lege handen staan?
En welke invloed zal dit kampioenschap op de wijnbouw in het land hebben? Wines of South Africa heeft dit jaar niet alleen met toestemming van de FIFA een voetbal in het logo verwerkt, maar organiseert ook allerlei activiteiten om de Zuid-Afrikaanse wijnen onder de aandacht te brengen, waaronder een braai in verschillende deelnemende landen, samenvallend met een belangrijke wedstrijd en een heuse Wold Cup voor sommeliers.
Het zou mooi zijn als het wereldkampioenschap voetbal ook in Nederland voor een stimulans van de verkopen van Zuid-Afrikaanse wijn kan zorgen. En dan bedoel ik niet alleen in volume.
Want Zuid-Afrika, waar 350 jaar geleden de eerste wijn gemaakt werd, heeft de afgelopen vijftien jaar in Nederland wel een flink marktaandeel weten te verwerven, maar dat alleen is nog geen reden tot juichen. Mede door de import van allerlei kwalitatief twijfelachtige bulkwijnen, zeker in het supermarktkanaal, heeft het land bij de consument ook een reputatie verworven van goedkoop en simpel.
Het zou mooi zijn als de ware Nederlandse wijnliefhebber dit jaar als een vorm van vineuze ontwikkelingshulp eens een paar eurootjes meer voor zijn fles Zuid-Afrikaanse wijn zou uitgeven. Niet alleen zal hij op die manier ontdekken dat er in Zuid-Afrika veel betere wijn gemaakt wordt dan hij ooit gedacht had, maar ook levert hij op die wijze zijn eigen bijdrage aan een van de speerpunten van de Zuid-Afrikaanse politiek: empowerment and transformation. En dat zou een resultaat zijn dat telt.
Voor dat andere resultaat moet Bafana Bafana toch echt zelf zorgenÖFrank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com