COLUMN februari 2011

Riesling survival

Column Frank Jacobs

Medio november van het afgelopen jaar vond, in de prachtige ambiance van Schloss Reinhartshausen in Eltville-Erbach, het eerste Internationales Riesling Symposium plaats. De vlekkeloze organisatie was in handen van de VDP Rheingau en de uit dit gebied afkomstige journalist Ingo Swoboda. Zoals de naam al aangeeft, stond alles in het teken van slechts een enkele druif: de riesling. Naast een Walking Wine Dinner op de eerste avond, waarbij 5 gerenommeerde chefs ieder twee gerechten presenteerden, waarbij de aanwezigen de keuze hadden uit 49 verschillende wijnen ter begeleiding, werden er gedurende twee dagen afwisselend proeverijen en lezingen gehouden. Onder de ruim tweehonderd deelnemers bevonden zich niet alleen internationale wijnhandelaren, sommeliers en wijnjournalisten, maar ook veel prominente wijnproducenten. Deze producenten waren overigens niet louter afkomstig uit de Rheingau, maar ook uit andere Duitse wijngebieden als de Mosel, de Nahe en de Pfalz, terwijl er daarnaast ook topproducenten uit de Wachau en het Kamptal, de Elzas en het Canadese Ontario aanwezig waren. Behalve de wijnen van de aanwezige producenten stonden er in de verschillende thematische proeverijen ook Rieslings uit bijvoorbeeld het Amerikaanse Washington State, het Australische Frankland River en het Nieuw-Zeelandse Marlborough op de proeftafel, waardoor een goed beeld kon worden geschetst wat de druif wereldwijd zoal te bieden heeft.
Hoogtepunten waren de proeverij met als thema ‘Het ouderingspotentieel van Riesling’ onder leiding van Jancis Robinson en de briljante presentatie van prof. dr. Hans-Reiner Schultz, directeur van de Forschungsanstalt (het onderzoeksbureau) van de wijnbouwuniversiteit van Geisenheim over de riesling in verleden, heden en toekomst. Hij keek daarbij met een wetenschappelijke – maar zeer heldere en begrijpelijke – blik naar de klimaatsverandering en de gevolgen daarvan voor de aanleg van wijngaarden en het wijngaardmanagement. Daarbij vergeleek hij niet alleen allerhande data van de belangrijkste riesling producerende wijngebieden op de wereld met elkaar, maar verhaalde hij ook vol enthousiasme over een aantal onconventionele ideeën en de verschillende daarop betrekking hebbende experimenten die hij met zijn studenten in Geisenheim uitvoert. Zoals de gevolgen van de bodemkleur en de bodemsamenstelling op de mate van reflectie van zonnestralen en daardoor op de temperatuur en de uiteindelijke rijping van de druif, het aanplanten van de stokken in een ander richting – in plaats van de in de Rheingau gebruikelijke noord-zuid aanplant, bijvoorbeeld een zuidwest-noordoost plantrichting – waardoor de wind meer verkoelende invloed op de druif kan uitoefenen, of een geheel andere wijze van ontbladeren waardoor het mostgewicht beïnvloed wordt. Allemaal mogelijke vormen van aanpassing aan de veranderende omstandigheden. De slotconclusie van professor Schultz was dan ook hoopgevend, zeker voor de producenten van riesling in de Rheingau. Weliswaar liggen er voor hen forse uitdagingen en flink wat werkzaamheden in het verschiet, maar die uitdagingen zijn hanteerbaar. Want de riesling is een druivenras dat een grote potentie bezit zijn onderscheidende eigenschappen te behouden, zelfs onder fors veranderende klimatologische omstandigheden.
Gelukkig is de bij sommigen heersende angst dat in 2050 alle wijngaarden van de streek met syrah zijn beplant daardoor volslagen ongegrond…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com