COLUMN februari 2012

Rem’s row en Udo’s barrel

Column Frank Jacobs

Nederlandse wijnmakers zijn geen uitzondering meer. Ook in het buitenland kom je ze tegen, van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland. In dit blad is daaraan al regelmatig aandacht besteed. Maar er bestaan ook wijnmakers die in het kader van een speciaal project wijn maken. Soms maar voor één enkele keer en altijd in een uiterst gelimiteerde hoeveelheid.

Journaliste Remke de Lange schrijft voor diverse media. Ondermeer over film, de Verenigde Staten – waar ze zes jaar woonde – en wijn. In 2009 besluit ze voor een jaar met man en kind naar Australië te verkassen om tijdens die periode op een wijnbedrijf te werken en daar een boek over te schrijven. Ze komt terecht bij de familie Buttery, die in McLaren Vale het ruim 130 hectare tellende Gemtree Vineyards exploiteert. Al snel wordt het idee om tijdens haar verblijf zelf een wijn te maken sterker. Die wijn komt er ook, tijdens de oogst in maart 2010, natuurlijk gemaakt van shiraz, dé druif van het gebied. En met een gelimiteerde productie van slechts 1200 flessen. Geen single vineyard, maar een single row; een wijn gemaakt van slechts een enkele rij druivenstokken midden in het enorme Stage 3 Shiraz Block. Rij 385, Rem’s row. Een paar maanden later, kort na haar terugkomst, begint Remke aan de vinologenopleiding van de Wijnacademie. The other way around, na de heftige praktijk volgt de stukken mildere theorie.

Udo Göebel volgt een geleidelijker route. Hij wordt in 1990 de jongste vinoloog van Nederland en in de jaren daarna driemaal – een record – ‘Vinoloog van het jaar’. Inmiddels werkt hij al ruim 20 jaar in de wijnhandel, waarvan 12 jaar voor Gall&Gall. Tijdens een sabbatical in 2006 in Zuid-Afrika neemt hij het besluit voor zichzelf te beginnen en zich volledig te richten op wijn uit dat land; WineMatters is geboren. In 2009 behoort hij tot de eerste groep kandidaten die begint aan het begeleidingstraject naar het hoogste Nederlandse wijndiploma Magister Vini. Naast het slagen voor zeven examens maakt ook het schrijven van een scriptie deel uit van de lange weg naar de titel MV. Zijn scriptie gaat – uiteraard – over het druivenras chenin blanc. Voor een studiereis in het kader van de scriptie naar Zuid-Afrika ontstaat het plan om tijdens die trip ook zelf een Chenin Blanc te maken. Dat gebeurt bij Groot Parys van de Nederlanders Eric Verhaak en Mariëtte Ras in Paarl. De biologische druiven worden in februari 2011 geplukt, ontsteeld, gekneusd, geweekt en geperst, waarna het sap in een barrique gaat voor de gisting en rijping. Een kleine 400 flessen is het resultaat van alle inspanningen. Inmiddels behoort Udo tot het selecte groepje van vijf personen dat de prestigieuze titel Magister Vini mag voeren.

Gezien de gelimiteerde productie zal het waarschijnlijk lastig worden de hand op een van beide wijnen te leggen. Het zijn echte collectors items. Maar, hoe zeer verschillend van aard en insteek ook, het loont zeker de moeite het boek en de scriptie te lezen die aan de basis van deze beide wijnen van ‘wijnmakers in den vreemde’ staan…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com