COLUMN januari 2013

Eind van een tijdperk

Column Frank Jacobs

In december kwam het bericht naar buiten dat Robert Parker zijn blad The Wine Advocate voor, naar verluid, 15 miljoen dollar had verkocht. Parker, toen nog werkzaam als advocaat, startte het tijdschrift in 1978 als een ongepolijst blaadje van acht pagina’s. Nadat hij als een van de weinige wijnjournalisten de grote kwaliteit van het oogstjaar 1982 in Bordeaux juist had ingeschat, rees zijn ster snel en kon hij zich vanaf 1984 niet alleen volledig toeleggen op zijn werk als wijnjournalist, maar werd hij bovendien mondiaal de meest invloedrijke wijncriticus van de afgelopen dertig jaar.

Met de verkoop aan een drietal Aziatische investeerders zal er ongetwijfeld het nodige veranderen. Alhoewel Parker beweert dat Monkton het hoofdkantoor blijft en hij aanblijft als CEO wordt er ook een kantoor in Singapore geopend om dichter bij de, zo belangrijke, Aziatische markt te kunnen zitten. Vanuit Singapore zal de aldaar woonachtige Lisa Perotti-Brown MW als editor-in-chief optreden. Parker blijft wel schrijven en oordelen over de wijnen uit zijn favoriete wijnstreken Bordeaux, de Rhône en Californië.

De vraag rijst of deze transactie een verstandige is. Voor Parker zeker. Hij incasseert een aanzienlijke som voor zijn blad op een moment dat zijn invloed toch aan enige erosie onderhevig is en tanende lijkt. Daarnaast heeft het in 1947 geboren orakel uit Monkton in Maryland inmiddels ook de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Juist hierin schuilt het grootste gevaar voor de investeerders. Het blad is nu eenmaal onlosmakelijk met de naam en de persoon Robert Parker verbonden. Zo lang Parker voor het blad actief blijft, zullen de geschatte vijftigduizend abonnees niet snel opzeggen. Op het moment dat Parker echter om de een of andere reden stopt, zou dat zo maar eens massaal kunnen gebeuren en is de investering daarmee op slag zo goed als waardeloos.

Een generatiegenoot van Parker die ook een draai aan zijn leven gaf, is Gérard Depardieu. De Franse acteur heeft samen met zijn vriendje Bernard Magrez en onder begeleiding van diens vriendje Michel Rolland, die op zijn beurt weer innig bevriend met Parker is, in enkele wijnprojecten genaamd La Clé du Terroir geïnvesteerd. Vrienden onder elkaar, kortom. Wellicht mede door die vineuze nevenprojecten valt ons Obélixje nog wel eens in een vat wijn en besluit daarna dan in het gangpad van een vliegtuig te plassen.

In december werd bekend dat Depardieu een huis had gekocht in het Belgische Néchin, een kilometer over de Franse grens bij Roubaix. Dit als reactie op de nederlaag van Nicolas Sarkozy bij de Franse presidentsverkiezingen en de belastingplannen voor topinkomens van diens opvolger François Hollande. Na kritiek van de Franse premier Jean-Marc Ayrault dreigde Depardieu, die gedurende zijn loopbaan 145 miljoen euro belasting zegt te hebben betaald, zijn paspoort in te leveren en Belg te worden.

Deze beide reuzen zorgden eind vorig jaar zelf voor hetgeen de Maya’s met hun kalender niet lukte: het eind van een tijdperk. Dat Parkers geadopteerde, Koreaanse dochter Maia heet, kan geen toeval zijn…

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com